• Președintele l-a luat în vizor și pe Donald Trump și i-a atacat pe republicani pentru că i-au urmat exemplul de a se opune ajutorului acordat Kievului.
  • Trupele lui Putin avansează de-a lungul „întregii linii de front”, avertizează Kievul.
  • Elon Musk spune că SUA ar trebui să nu mai ajute Ucraina să se apere împotriva invaziei rusești.

UPDATE ORA 19.00- Secretarul american al Apărării, Austin, promite că va sprijini în continuare Ucraina

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că Washingtonul va continua să sprijine Ucraina, pe fondul incertitudinii cu privire la faptul dacă Camera Reprezentanților va adopta un proiect de lege care să ofere Kievului un ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari.

„Statele Unite continuă să fie în concordanță cu Ucraina. Iar America va continua să sprijine lupta principială a Ucrainei împotriva agresiunii imperiale a lui Putin”, a spus Austin.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE

Austin a vorbit virtual la o întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei, care a fost format în aprilie 2022 pentru a coordona sprijinul pentru Ucraina și a discuta despre evoluțiile din război.

UPDATE ORA 18.10- Ucraina susține că a distrus o navă de război rusă de debarcare în largul coastelor Crimeei

Ucraina a distrus o navă de război rusă de debarcare în largul coastelor Crimeei ocupate într-o operațiune cu drone navale care a pătruns miercuri în babordul navei și a provocat-o să se scufunde, a declarat agenția militară de spionaj și forțele armate de la Kiev.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei, care a spus mai devreme că a distrus șase drone în Marea Neagră. Kremlinul a refuzat să comenteze.
„Forțele armate ucrainene, împreună cu unitatea de informații a Ministerului Apărării, au distrus nava mare de debarcare Tsezar Kunikov. Era în apele teritoriale ale Ucrainei, lângă Alupka, în momentul lovirii”, a declarat armata pe Telegram messenger.

Stațiunea Alupka din Marea Neagră se află nu departe de Ialta, la marginea de sud a Crimeei, pe care forțele ruse au capturat-o și anexată din Ucraina în 2014.
Agenția ucraineană de informații militare GUR a declarat că nava de război părea să fi fost încărcată când s-a scufundat și că, înainte de atac, a petrecut aproximativ 10 zile la un loc de încărcare folosit de armata rusă.
A publicat imagini granulare pe Telegram care pretind că arată mai multe drone navale care se apropie noaptea de o navă mare și cel puțin o explozie mare.

Reuters a putut verifica nava în videoclip ca fiind Tsezar Kunikov al Flotei Ruse de la Marea Neagră, pe baza catargului, antenei, podului și punții sale principale. Locația și data filmării nu au putut fi verificate în mod independent.
Unele dintre imaginile de la sfârșit păreau să arate daune majore, cu vasul întins pe o parte.

UPDATE ORA 18.00- Guvernul Elveției neutre a anunțat miercuri că va crește cheltuielile militare în următorii ani, cea mai recentă țară europeană care a făcut acest lucru în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în urmă cu doi ani.

Președintele Viola Amherd a spus că, începând cu 2035, vor fi disponibile aproximativ 20 de miliarde de franci elvețieni (22,58 miliarde de dolari) în finanțare suplimentară, în comparație cu planificarea înainte de războiul din Ucraina. Elveția a alocat 1,9 miliarde de franci pentru apărare în 2023, a informat Reuters.

„Situația politicii de securitate este evident dificilă, având în vedere instabilitatea actuală, cu un război pe continentul european, conflicte armate în Orientul Mijlociu și alte puncte de foc din lume”, a declarat Amherd într-o conferință de presă.

Amherd, care este și ministrul apărării, a spus că sunt „atât de multe crize” în prezent, iar planul ținea parțial în considerare lecțiile trase din războiul din Ucraina.

UPDATE ORA 17.00- NATO a declarat miercuri că Europa îndeplinește un obiectiv de cheltuieli al alianței

NATO a declarat miercuri că Europa îndeplinește un obiectiv de cheltuieli al alianței și că Statele Unite au nevoie de aliați, la câteva zile după ce fostul președinte american Donald Trump a sugerat că Washingtonul ar putea să nu protejeze țările care nu au cheltuit suficient.

De asemenea, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Camerei Reprezentanților SUA, controlată de republicani, să adopte un pachet de ajutor militar „vital” de mai multe miliarde de dolari pentru Ucraina, avertizând parlamentarii că China va fi încurajată dacă Rusia își câștigă războiul.

Reuters a raportat:

„Statele europene ale alianței transatlantice ar investi un total combinat de 380 de miliarde de dolari în apărare în acest an, ducându-și cheltuielile în ansamblu la aproximativ 2% din PIB în 2024, comparativ cu 1,85% în 2023, a spus Stoltenberg.”

UPDATE ORA 16.00- Rustem Umerov, ministrul ucrainean al apărării, a subliniat prioritățile Kievului pentru întâlnirea de astăzi a grupului de contact cu partenerii.

„Ne vom concentra pe creșterea producției de apărare, a dronelor și a tehnologiilor, precum și pe pregătirea atât pentru provocările pe termen lung, cât și pe rezolvarea nevoilor urgente”, a spus el.

UPDATE ORA 13:40 – Rusia ar putea să-și dubleze trupele de-a lungul frontierei cu țările baltice și Finlanda

Rusia ar putea să-și dubleze trupele de-a lungul frontierei cu țările baltice și Finlanda – serviciile secrete estoniene.
Pentru moment, Rusia nu intenționează să întreprindă nicio acțiune militară împotriva NATO, a dat asigurări Kaupo Rosin, șeful serviciului, care a prezentat raportul anual privind amenințările. Cu toate acestea, Moscova consideră că un conflict este posibil în următorul deceniu.

UPDATE ORA 10:40 – Forțele ucrainene distrug o mare navă de debarcare rusă în largul Crimeei

Forțele armate ucrainene au distrus marea navă de debarcare rusă Tsezar Kunikov în largul Crimeei ocupate, în Marea Neagră, a anunțat miercuri armata ucraineană.

„Forțele armate ucrainene, împreună cu unitatea de informații a Ministerului Apărării, au distrus marea navă de debarcare Tsezar Kunikov. Aceasta se afla în apele teritoriale ucrainene în apropiere de Alupka în momentul loviturii”, a declarat armata pe aplicația de mesagerie Telegram.

Ukrainska Pravda, un important organ de presă ucrainean, a publicat mai multe videoclipuri care arată o coloană de fum deasupra mării în largul coastei sudice a Crimeei, precum și elicoptere care zboară deasupra mării.

Parlamentarul ucrainean Oleksiy Honcharenko a declarat că nava vizată este Tsezar Kunikov, care a participat la operațiunile militare rusești din Georgia în 2008.

Știre inițială

Președintele Joe Biden a cerut marți Camerei Reprezentanților, condusă de republicani, să acționeze rapid pentru a aproba pachetul de ajutor pentru apărare în valoare de 95,34 miliarde de dolari, care a trecut de Senat cu un vot de 70-29 marți, avertizându-i pe președintele Camerei, Mike Johnson.

„Dacă nu oprim apetitul [președintelui rus Vladimir] Putin pentru putere și control în Ucraina, el nu se va limita doar la Ucraina, iar costurile pentru America și pentru aliații și partenerii noștri vor crește”, a declarat el, vorbind din sala de mese de stat de la Casa Albă, la câteva ore după votul din Senat.

„Pentru republicanii din Congres care cred că se pot opune finanțării pentru Ucraina și nu vor fi trași la răspundere. Istoria ne privește… eșecul de a sprijini Ucraina în acest moment critic nu va fi uitat niciodată”, a adăugat el.

Citește și