• În timpul unei întâlniri organizate pe platforma X, în compania unor senatori republicani, Elon Musk și-a exprimat neîncrederea privind o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei.
  • Putin l-a lăudat pe Musk în interviul cu Tucker Carlson.
  • Musk a ajutat Ucraina cu sateliți Starlink încă de la începutul războiului.

Poziția lui Musk privind războiul din Ucraina a fost mereu incertă. Deși miliardarul a livrat Kievului mii de terminale Starlink, ajutând astfel trupele ucrainene să aibă acces la internet, a propus și ca Ucraina să cedeze teritorii Rusiei pentru a ajunge la pace, scrie Le Figaro.

Luni, 12 februarie, în timpul unei întâlniri organizate pe X, Musk a afirmat că „nu există nicio șansă” ca Putin să piardă războiul.

Discuții cu republicanii

CEO-ul Tesla și SpaceX a făcut afirmațiile în cadrul unei discuții cu senatorul republican din Wisconsin, Ron Johnson, care a spus că „cei care cred că Ucraina va ieși victorioasă din conflict trăiesc într-o lume fantastică”. Și alți republicani au luat parte la conversație, inclusiv senatorul din Ohio, JD Vance și din Utah, senatorul Mike Lee, care s-au opus o vreme îndelungată ajutorului suplimentar pentru Ucraina.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Fostul candidat republican la prezidențiale, Vivek Ramaswamy, s-a aflat de asemenea printre participanții la discuție. Ca și invitații săi, Musk însuși a declarat că este împotriva ajutorului propus de Senat de a oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de 60 de miliarde de dolari. „Cheltuiala asta nu ajută Ucraina. Prelungirea războiului nu o ajută”, a spus el.

Nu este prima data când miliardarul se poziționează astfel în această chestiune. În octombrie 2023, Musk a publicat o fotografie ironică pe X, portretizându-l pe Zelenski „tensionat”, alături de descrierea „Când au trecut 5 minute de când n-ai mai cerut ajutor de miliarde de dolari”.

Deși Musk a ajutat Ucraina cu numeroși sateliți Starlink, la începutul războiului, miliardarul a adoptat acum o poziție mai controversată în ceea ce privește conflictul.

Acuzații împotriva lui Musk

Recent, serviciile de informații ucrainene, de exemplu, l-au acuzat pe Musk că a livrat sisteme Starlink către Moscova, lucru pe care îl neagă, la fel ca și Kremlinul.

În septembrie, miliardarul a sugerat că a prevenit un atac ucrainean asupra unei baze navale din Rusia, atunci când a refuzat cererea Kievului de a activa accesul la internet prin Starlink în Marea Neagră, aproape de Crimeea anexată de Moscova. 

Mai mult, Musk a fost deseori acuzat că îl simpatizează pe Putin. În timpul întâlnirii de luni, Musk a condamnat această acuzație, numind-o „absurdă” și argumentând că „probabil, companiile lui au făcut mai mult ca oricine altcineva ca să slăbească Rusia”.

În timpul interviului cu Tucker Carlson, Putin și-a exprimat admirația pentru Musk, pe care l-a descris ca fiind o „persoană inteligentă” și un „adevărat talent în business”.

Citește și