• În premieră absolută, liderul Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România a vorbit la Aleph News.
  • Cum intri în masonerie și care e profilul candidatului?
  • Care sunt idealurile organizației?
  • Pe cine ajută masoneria?
  • Cui jură de fapt credință masonii?

Stelian Nistor, Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, a răspuns întrebărilor lui Bogdan Nicolae, realizatorul emisiunii InSecuritate de la Aleph News. Este prima oară când un responsabil masonic de asemenea nivel acceptă să ridice un colț din voalul de mister ce învăluie organizația. Stelian Nistor a răspuns deschis iar, acolo unde cuvintele puteau da naștere la interpretări ambigue, a făcut apel la parabole.

Contrar aparențelor, în masonerie nu te înscrii, ci ești cooptat. Posibilii candidați sunt invitați în funcție de parcursul lor profesional și civic anterior. ”În anii 90, mulți români s-au îndreptat spre masonerie din motive greșite, crezând legendele care circulau în presă despre aceasta. Ei bine nu, nu veni în masonerie ca să te facă ministru, masoneria nu te face ministru! (…) Poți să minți într-un interviu, poți înfrumuseța un Curriculum Vitae, dar nu poți minți pe toată lumea la nesfârșit. În masonerie te recomandă faptele tale.” Aceasta ar putea sugera că masonii sunt doar oameni de o anumită vârstă și cu un parcurs spectaculos. Nu este însă așa. ”E important ceea ce ai făcut pentru alții, nu doar pentru tine. Se spune că masoneria ia un om bun și îl face și mai bun. Dacă vii, așteaptă-te să dai, nu să primești.”

”Idealurile masonice sunt frățietatea, egalitatea și libertatea”. Sună cunoscut pentru oricine a citit despre Revoluția franceză. Azi, pe toate clădirile publice din Franța este gravată deviza Republicii ”Liberté, Egalité, Fraternité”. Dar Stelian Nistor le enunță în ordinea inversă, sugerând astfel în mod discret și traseul pe care masonul îl parcurge în atingerea lor. Fiecare etapă a drumului deschide calea către următorul ideal. Libertatea devine astfel rezultatul practicării egalității într-o societate definită prin starea de fraternitate. Cu alte cuvinte, a fi liber este garanția că ți-ai asumat și îndeplinit îndatoririle față de semenii tăi. Cu umor, Nistor rezumă confuziile unora: ”În anii 90, spuneam că până miercuri eram membri în partidul comunist și de joi am devenit masoni. Noaptea aceea dintre miercuri și joi este una extrem de grea.” Dar s-au produs surprize și la case mai mari: ”Transferându-se într-o nouă lojă, George Washington a descoperit că Maestrul Venerabil căruia urma să i se supună era chiar grădinarul său.”

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Referitor la prezența publică a organizației în societatea românească, Stelian Nistor precizează că, dincolo de inițiative și donații pentru diverse monumente sau programe civice, acțiunile caritative se concentrează spre sprijinirea talentelor deosebite sau a tinerilor extrem de performanți. ”Îi susținem în primul rând pe aceștia, fiindcă pentru cei defavorizați există deja mecanisme și structuri de ajutor de stat, cu oameni salarizați ca să îi sprijine.

Ordinul DeMolay este un fel de organizație de tineret a Ritului Scoțian, în care adolescenții deprind valorile masonice ”în timp ce se întrec la învățătură. Sunt tineri excepționali dintre care, la absolvirea liceului, foarte mulți sunt acceptați de 5-6 universități de top.”

O legendă persistentă susține că, fiind afiliați unei organizații internaționale, masonii jură credință unei entități supra-statale oculte, în contradicție cu datoria lor de cetățeni români. De-a lungul timpului, această percepție le-a atras ostilitatea multor regimuri: ”Masoneria a fost interzisă sub dictatura regelui Carol al II-lea și persecutată sub regimul legionar, apoi sub cel antonescian. Când credeam că în sfârșit ne revenim, a venit interdicția comunistă. În țara aceasta s-a făcut temniță grea pentru singura vină de a fi mason”.

Stelian Nistor nu uită să precizeze însă că, în ciuda tuturor persecuțiilor, Ritul Scoțian din România a continuat să funcționeze neîntrerupt de 140 ani, chiar dacă în anii comunismului Supremul Consiliu a activat în exil la Paris. Pentru a risipi orice dubii asupra loialității masonilor, Stelian Nistor e dispus să profite de poziția de Suveran Mare Comandor, singura care îi permite să devoaleze misterul jurămintelor. ”Trebuie să știți că unui mason de gradul 32 i se cere, pentru a putea obține gradul 33 și Ultim, să prezinte trei fapte pe care le-a făcut pentru Țară. Cât despre jurământ, pe care îl depunem la fiecare întrunire, textul său este următorul: ”Jur credință Țării mele, România. Jur să îi apăr, chiar cu prețul vieții mele, numele, poporul și drapelul tricolor.” În fața surprinderii ce se citește pe chipul reaizatorului Bogdan Nicolae, Stelian Nistor adaugă, probabil și în numele masonilor reduși la tăcere la Aiud sau la Canal: ”Vi se pare un jurământ mai mic decât în alte instituții?”

VA URMA