• Muntele Athos găzduiește douăzeci de mănăstiri uimitoare și alte clădiri religioase mai mici cu vedere spre coastă.
  • Acesta este recunoscut de UNESCO ca sit al Patrimoniului Mondial.
  • Muntele este deschis doar bărbaților cu un permis special eliberat de Biroul Pelerinilor din Athos și în cadrul unor cote stricte (100 de vizitatori ortodocși și 10 non-ortodocși pe zi).

Fie că vă place sau nu, în afară de toaletele bărbaților, cluburile domnilor și câteva temple, există de fapt o întreagă peninsulă în nordul Greciei, acum o republică semi-autonomă a călugărilor ortodocși răsăriteni, care de peste 1000 de ani interzice femeilor să intre în granițele sale.

Aflați în interiorul Mării Egee, locuitorii Muntelui Athos sunt privilegiați din multe puncte de vedere. Acoperite de pădure mediteraneană, pantele Muntelui Athos găzduiesc douăzeci de mănăstiri uimitoare și alte clădiri religioase mai mici cu vedere spre coastă. Acesta este recunoscut de UNESCO ca sit al Patrimoniului Mondial.

Între timp, Muntele Athos, de la care își trage numele peninsula, se ridică la 2.033 m. Potrivit mitologiei grecești, muntele a fost creat atunci când Athos a aruncat o piatră masivă către Poseidon. Deși călugării au început să se stabilească în Athos în secolul al V-lea, mănăstirea Marea Lavră a fost prima, fondată în 963 de călugărul bizantin Athanasius Athonite cu sprijinul împăratului bizantin.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Muntele Athos este cunoscut sub numele de Grădina Fecioarei Maria, deoarece creștinii atenieni susțin că Fecioara Maria și Ioan Teologul au ajuns în vizită din cauza vremii nefavorabile. Se pare că Maria s-a îndrăgostit atât de mult de frumusețea ei încât a cerut să i se facă un cadou. Atunci s-a auzit o voce: „Fie ca acest loc să fie moștenirea ta și grădina ta, un paradis și un țărm al mântuirii pentru cei care vor să fie mântuiți”.

Dar dacă ați început să vă faceți bagajele în căutare de izbăvire, există un avertisment. Deși Muntele Athos face parte din Uniunea Europeană și se supune legislației UE, care ar trebui să acționeze pentru a proteja dreptul la egalitate de gen, acesta este deschis doar bărbaților cu un permis special eliberat de Biroul Pelerinilor din Athos și în cadrul unor cote stricte (100 de vizitatori ortodocși și 10 non-ortodocși pe zi).

Dacă vă întrebați de ce, Graham Speake, autorul cărții Mount Athos: Aton, autorul cărții Renewal in Paradise, a declarat pentru BBC că „este cel mai simplu mod… de a asigura celibatul”.

Interdicția de intrare a femeilor este cunoscută sub numele de avaton, iar acestea nu se pot apropia nici măcar la 500 de metri de țărm. De asemenea nici copiii sub 18 ani nu au voie. În epoca fluidității de gen, întregul concept pare învechit.

Această excludere nu există doar în lumea umană. Chiar și animalele domestice de sex feminin, cum ar fi vacile și găinile, sunt interzise. Cu toate acestea, se face o excepție pentru pisici pentru a prinde șoareci, bineînțeles. Animalele sălbatice sunt, de asemenea, exceptate de la reguli, la fel ca și despoții ruși.