• Israelul alege noul șef al agenției de spionaj Mossad.
  • Acesta este cunoscut doar sub numele „D”.
  • Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, l-a numit marți pe următorul director al agenției de spionaj Mossad, în locul lui Yossi Cohen.

Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat numirea, dar se cunosc foarte puține despre misteriosul „D”, care va conduce agenția secretă de informații.

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu l-a ales marți, pe următorul director al agenției de spionaj Mossad, cunoscut doar sub numele de „D”, cel care îl va înlocui pe Yossi Cohen.

„D” este fostul director adjunct al Mossad, unitatea responsabilă cu colectarea informațiilor, operațiunile sub acoperire și combaterea terorismului în Israel. „D” a ocupat poziția de adjunct, timp de doi ani.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Israel nu dezvăluie în mod obișnuit numele personalului de top din Mossad din motive de securitate. Cu toate astea, Cohen este văzut pe scară largă ca având un profil public mai proeminent decât mulți șefi din trecut ai serviciului de informații israelian.

„D este un veteran desăvârșit al Mossadului”, precizează o declarație oficială a biroului primului ministru.

Potrivit ziarului din Israel, Jerusalem Post, citat de Deutsche Welle, „D” a servit într-o unitate de recunoaștere de elită a Forțelor de Apărare Israeliene.

Noul director, de asemenea, ar fi lucrat în mai multe divizii ale Mossadului, inclusiv în funcția de șef al diviziei Tsomet care recrutează spioni și în funcția de șef adjunct al secțiunii de interceptare electronică Keshet.

Fostul șef al Mossad, Danny Yatom, și fostul șef adjunct al Mossad, Ram Ben Barak consideră amândoi binevenită numirea, relatează Jerusalem Post.

Cel pe care „D” îl va înlocui, Yossi Cohen, a fost numit în funcție în 2015, după ce a fost consilier de securitate națională al Netanyahu și anterior, șef adjunct al Mossad.

În timpul petrecut la conducere, a călătorit mult în lumea arabă. El a făcut vizite cheie în Emiratele Arabe Unite și Bahrain, în mijlocul acordurilor de normalizare ale relațiilor Israelului, intermediate de SUA.

El l-a însoțit pe Netanyahu într-o vizită în Arabia Saudită luna trecută, pentru discuții secrete cu prințul moștenitor Mohammed Bin Salman – o întâlnire pe care Riadul a negat că ar fi avut loc vreodată.

Mossadul sub conducerea lui Cohen a fost, de asemenea, asociat luna trecută cu uciderea lui Mohsen Fakhrizadeh, om de știință în domeniul nuclear, de origine iraniană.

Înlocuirea lui Cohen trebuie aprobată de Comitetul Consultativ, condus de fostul judecător al Curții Supreme, Eliezer Goldberg, se arată în comunicatul guvernului. Se estimează că, dacă va fi aprobată, schimbarea șefului Mossad va avea loc în iunie 2021.