• Mihai Eminescu: „Noi nu suntem stăpâni limbei, ci limba e stăpâna noastră.”
  • Multe dintre operele lui Mihai Eminescu sunt incluse în programa pt. examenul de Bacalaureat.
  • „Luceafărul”, „Floare Albastră” și „Scrisoarea I” se regăsesc în programa școlară.

Știi cine este Eminescu? Este cel care se gândește ca și tine la soluții care să pună pe picioare învățământul românesc, să găsească „o direcție realistă însă a școalelor care să țină seamă de trebuințele reale ale societății”. Când unul plagiază nu face decât să urmeze exemplul ministrului său, scria Eminescu.

Mihai Eminescu: ”Nu noi suntem stăpâni limbei, ci limba e stăpâna noastră”.  Eminescu este despre limba română, este despre noi. Îl găsim și azi în manualele școlare. Eminescu a format și continuă să formeze generații prin operele lui, în toate ciclurile de învățământ, de la școala primară, până la liceu.

Este scriitor canonic, atrâgând atenția elevilor prin limbajul folosit şi prin sensibilitate.  Și ca să-ți readuc aminte ce am studiat amândouă, vorbim de Luceafărul, Sărmanul Dionis, Floare albastră sau Scrisoarea I. Și dacă mergem mai în spate, cu siguranță îți amintești cum recitai în gimnaziu  O Rămâi,  La Mijloc de Codru, Pe lângă plopii fără soț, Ce te legeni sau Somnoroase păsărele. Așa că, la fel cum spune Eminescu, ”Sufletul unei naţiuni se află în limba ei”.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Citește și