• Originalul capodoperei, considerată cea mai faimoasă lucrare a lui Man Ray, ar trebui să ajungă la o sumă cuprinsă între 5 şi 7 milioane de dolari.
  • Este cea mai mare estimare pentru o singură fotografie din istoria licitaţiilor, potrivit casei de licitaţii.
  • „Le Violon d’Ingres” este cea mai importantă lucrare care va fi oferit din colecţia lui Rosalind Gersten Jacobs şi Melvin Jacobs

Faimoasa „Le Violon d’Ingres” a lui Man Ray este pe cale să intre în istorie ca fiind cea mai scumpă fotografie vândută vreodată la licitaţie, scrie CNN.

Imaginea alb-negru, realizată în 1924 de artistul suprarealist american, transformă trupul gol al unei femei într-o vioară.

Originalul capodoperei, considerată cea mai faimoasă lucrare a lui Man Ray, ar trebui să ajungă la o sumă cuprinsă între 5 şi 7 milioane de dolari atunci când va fi vândută la Christie’s în luna mai – cea mai mare estimare pentru o singură fotografie din istoria licitaţiilor, potrivit casei de licitaţii.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ray, născut Emmanuel Radnitzky, a trăit între 1890 şi 1976. A fost un membru important al mişcărilor Dada şi suprarealistă, iar „Le Violon d’Ingres” este cea mai importantă lucrare care va fi oferit din colecţia lui Rosalind Gersten Jacobs şi Melvin Jacobs, directori de magazine şi colecţionari de artă care au avut legături cu cercurile suprarealiste.

Potrivit casei de licitaţii, cuplul newyorkez a achiziţionat fotografia de la Ray în 1962 iar aceasta va fi vândută alături de alte lucrări de artă, fotografii, bijuterii şi postere din colecţia lor adunată de-a lungul deceniilor.

Jacobs, fost preşedinte şi director general al Saks Fifth Avenue, a murit în 1993, la vârsta de 67 de ani. Soţia sa Rosalind Gersten Jacobs, director executiv de lungă durată al Macy’s, a murit în 2019, la vârsta de 94 de ani.

Darius Himes, şeful internaţional al departamentului de fotografii de la Christie’s, a numit fotografia „una dintre cele mai emblematice opere ale secolului XX”, într-o declaraţie. „Această imagine suprarealistă seducătoare este rezultatul unui proces unic în camera obscură”.

Printre alte piese remarcabile care se vând se numără şi „Marte”, de Vija Celmins, care se estimează că va ajunge la o sumă cuprinsă între 1.800.000 şi 2.500.000 de dolari.

Recordul actual pentru o fotografie vândută la licitaţie este deţinut de lucrarea Rhine II a lui Andreas Gursky, care a fost vândută de Christie’s 4,3 milioane de dolari în 2011.