• Pictura renascentistă din secolul al XVI-lea a fost evaluat la peste 10 milioane de dolari.
  • Lucrarea a fost achiziționată inițial la un târg de vechituri pentru doar 30 de dolari.
  • Albrecht Dürer este considerat cel mai mare artist german al timpului său.

Pictură din secolul al XVI-lea, realizată de una dintre figurile cheie ale Renașterii germane, a fost evaluată la peste zece milioane de dolari, după ce a fost achiziționată inițial la un târg de vechituri pentru doar treizeci de dolari.
Albrecht Dürer (1471-1528) este considerat atât cel mai mare artist german al timpului său, cât și unul dintre cei mai importanți artiști și intelectuali ai Renașterii europene.

Ce întruchipează pictura?

Pictura redescoperită se numește „Fecioara și pruncul„. Deoarece cariera și moștenirea lui Dürer au fost studiate în profunzime de la moartea sa, este extrem de rar să găsești lucrări necunoscute ale sale. Agnews Gallery, casă de licitații din Londra, a declarat că acest desen a fost „subiectul unui interes semnificativ de la redescoperirea sa„.

Cum a fost redescoperită pictura

Colecționarul de artă Clifford Schorer, din Boston, care este consultant al galeriei, a declarat joi pentru CNN că a dat întâmplător peste opera rară, despre care se crede că a fost finalizată în 1503, în drum spre o petrecere în Massachusetts în 2019.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD

Acesta s-a oprit la o librărie ca să cumpere un cadou pentru petrecere, iar librarul l-a îndrumat către un prieten de-al său, spunându-i că acesta deține o pictură de a lui Dürer. Clifford Schorer a acceptat propunerea, dar nu avea prea multe speranțe, având în vedere că ultima dată când a fost descoperit un desen necunoscut de acest „calibru” a fost acum mai bine de 100 de ani, a spus el.

Lucrarea fusese cumpărată la o vânzare de garaj a unui arhitect care primise piesa cadou de la tatăl său, dealer de artă, a declarat Schorer. Sceptip inițial, când a ajuns să examineze opera de artă câteva săptămâni mai târziu, a fost surprins de calitatea acesteia.
Schorer a spus că i-a spus proprietarului, care dorește să rămână anonim: „Este fie cel mai mare fals pe care l-am văzut vreodată, fie o capodoperă”.

Dovedirea autenticității picturii

Schorer a descris cum a început apoi o călătorie de trei ani pentru a verifica opera de artă, care a implicat efectuarea a 17 zboruri internaționale în jurul lumii pentru a consulta experți.

Lucrarea a fost supusă unei analize tehnice de vechime și poartă amprenta artistului, a precizat Schorer. El crede că valorează „opt cifre” și peste 10 milioane de dolari.

În ceea ce privește valoarea relativă, cred că trebuie să o compari cu alte desene ale vechilor maeștri„, a spus Schorer, cum ar fi artistul olandez Lucas van Leyden, al cărui desen a fost vândut cu 15,6 milioane de dolari în 2018.