• În fiecare an, milioane de oameni din peste 190 de țări și teritorii se coordonează pentru a stinge luminile timp de o oră.
  • Evenimentul face parte dintr-o tradiție anuală de conștientizare cu privire la schimbările climatice.
  • Ora Pământului este o inițiativă lansată în 2007 de către World Wildlife Fund și partenerii săi din Sydney, Australia.

Anual, milioane de oameni din peste 190 de țări și teritorii se mobilizează pe 25 martie pentru a stinge luminile pentru o oră. Evenimentul face parte dintr-o tradiție anuală de conștientizare și sensibilizare cu privire la schimbările climatice.


Ora Pământului este o inițiativă lansată în 2007 de către World Wildlife Fund și partenerii din Sydney, Australia, potrivit unui comunicat de presă al organizației. Organizația nonprofit descrie Ora Pământului ca fiind „cea mai mare mișcare globală pentru mediu”. „Ora Pământului își propune să crească gradul de conștientizare și să stârnească dezbateri globale despre protejarea naturii, abordarea crizei climatice și colaborarea pentru a contura un viitor mai bun pentru noi toți” , precizează WWF pe site-ul Earth Hour.

Recomandări

SECRETUL BANILOR E LA ZUCKERBERG
FRANȚA, CHEMATĂ LA PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
CE AJUTOR PRIMEȘTE PUTIN DIN IRAN?
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Obiective emblematice precum Empire State Building din New York, Space Needle din Seattle și Willis Tower din Chicago vor recunoaște Ora Pământului prin stingerea luminilor.

Campania Ora Pământului a determinat și alte acțiuni legate de reducerea schimbărilor climatice. În 2013, filiala WWF din Uganda a creat prima „Pădure de Ora Pământului” . De asemenea, Argentina s-a folosit de campania Earth Hour din 2013 pentru a contribui la adoptarea unui proiect de lege în Senat pentru 8,4 milioane de hectare marine protejate în această țară, potrivit WWF.

Când începe Ora Pământului?


Pentru a participa, tot ce va trebui să faci este să stingi luminile din casă, sâmbătă, între orele 20:30 și 21:30, după fusul tău orar local. Organizația îi încurajează pe participanți să își folosească ora de stingere a luminilor „făcând ceva pozitiv pentru planeta noastră”. Acest lucru ar putea însemna să citească un articol sau să asculte un podcast despre biodiversitate sau despre schimbările climatice, să petreacă timp în aer liber pentru a se reconecta cu natura, să strângă gunoiul din cartier sau să împărtășească informații despre schimbările climatice cu prietenii, familia sau politicienii locali.

„Această oră de întuneric ne scoate din agitația rutinei zilnice și ne permite să reflectăm la singura casă pe care o împărtășim cu toții” , a precizat organizația în comunicatul de presă. „În fața pierderii accelerate a biodiversității și a schimbărilor climatice, nu a existat niciodată un moment mai crucial pentru a ne reuni și a acționa pentru viitorul nostru colectiv.” 

Site-ul Ora Pământului subliniază că planeta este pe cale să atingă o încălzire de peste 1,5 grade Celsius, „riscând astfel o degradare ireversibilă a mediului și schimbări climatice galopante care vor afecta toate societățile și economiile lumii”.

Citește și