• Evenimentul se desfășoară între 16 și 28 iulie 2024 la Palatul din Balcic.
  • Vor fi expuse lucrări de Jean Al. Steriadi, N. Dărăscu, E Stoenescu și alți artiști renumiți.
  • Vor fi expuse picturi și sculpturi care ilustrează atmosfera „Școlii de la Balcic”.

În jurul aniversării a 100 de ani de la începerea construcției Palatului de la Balcic al Reginei Maria, Eduard Uzunov și Alexandru Rădulescu organizează o expoziție care readuce pe simezele Balcicului nume prestigioase ale artei românești. Expoziția va include picturi, sculpturi, fotografii și documente ilustrând perioada interbelică. Evenimentul, desfășurat între 16 și 28 iulie 2024, va reconstitui atmosfera artistică a
„Școlii de la Balcic,” unde artiști români au fost inspirați de peisajele și locuitorii regiunii.

Care a fost motivația principală din spatele organizării acestei expoziții în jurul aniversării a 100 de ani de la construcția Palatului de la Balcic?

„Este o expoziție-eveniment. Școala Balcicul a fost cea mai bună perioadă a pictorii românești, cea mai strălucită din cauză a luminii de acolo, datorită faptului că Regina Maria crea o atmosferă specială. Taberele de pictură de acolo au generat cea mai bună perioadă a picturii românești și din cauza asta trebuie celebrat acest lucru. Acest lucru va fi celebrat cu ocazia acestei expoziții în sufrageria Palatului Reginei Maria de la Balcic. Salutăm și mulțumim organizatorilor, respectiv Palatului Muzeal și vreau să vă spun că suntem foarte emoționați. Lucrările pe care le ducem sunt în jur de 52 de lucrări care reprezintă pictură, sculptură, fotografie, inclusiv este un o nici nu știu cum să-i zic. Avem invitația de la potezul Reginei Maria din 1875. Au fost foarte puține asemenea invitații pentru că a fost acel an, 1875 a fost un an de doliu. În afară de asta avem lucrări de Ustațiu Stoenescu, Ada Bălțatu, Lucică Grigorescu, mari nume ale picturii românești, Nicolae Tonița ale scultupurii ca și Francă Ștorc. Avem Cecilia Cuțescu-Ștorc”, a explicat Eduard Uzunov, Co-Owner al Galeriei de artă Rotenberg-Uzunov.

Cum ați selectat lucrările și artiștii care să fie expuși?

„Am selectat parte din lucrările din din colecția mea, parte din lucrările din colecției lui Alexandru Rădulescu și cu cu sprijinul societății colecționarilor de artă și cu alți colecționari importanți care nu vor neapărat să li se știe numele. Numai că toți ne-am strâns ca un nucleu în jurul unui eveniment special. Portreul Henriet de la Vrancea este pictat de Eustațiu Stoenescu, cel mai mare portretist român”, a adăugat Eduard Uzunov.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Citește și