Papa Francisc a numit 10 noi sfinți. Cine sunt aceștia?

Pope Francis holds a candle as he presides over Easter's Holy Saturday Vigil held behind closed doors at St. Peter's Basilica in the Vatican on Saturday, April 11, 2020, during the lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 infection. Pool Photos by Possolo/Spaziani/UPI, Image: 513663902, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Dal Pozzolo/Pool/Spaziani / UPI / Profimedia

Papa Francisc a declarat duminică 10 persoane sfinți ai Bisericii Romano-Catolice, printre care un preot olandez antinazist ucis în lagărul de concentrare de la Dachau și un călugăr pustnic francez asasinat în Algeria.

Papa, în vârstă de 85 de ani, a folosit un scaun cu rotile din cauza unor dureri la genunchi și la picioare, fiind condus la altar la începutul ceremoniei, potrivit Reuters.

A fost una dintre cele mai mari adunări din Piața Sfântul Petru de la relaxarea restricțiilor COVID la începutul acestui an. Au participat peste 50.000 de persoane.

Francisc a citit proclamațiile de canonizare în timp ce stătea așezat în fața altarului, iar în mulțime s-au auzit 10 urale când a declarat oficial pe fiecare dintre cei 10 sfinți.

Cine sunt cei 10 sfinți?

Titus Brandsma, care a fost membru al ordinului religios carmelit și a fost președinte al universității catolice din Nijmegen, a început să vorbească împotriva ideologiei naziste chiar înainte de cel de-al Doilea Război Mondial și de invazia germană în Olanda în 1940.

În timpul ocupației naziste, el s-a pronunțat împotriva legilor antievreiești. A îndemnat ziarele catolice olandeze să nu tipărească propagandă nazistă.

A fost arestat în 1942 și deținut în închisori olandeze înainte de a fi dus la Dachau, lângă München, unde a fost supus unor experimente biologice și ucis prin injecție letală în același an, la vârsta de 61 de ani.

Este considerat un martir, deoarece a murit din cauza a ceea ce Biserica numește „în ură față de credință”.

Celălalt nou sfânt bine cunoscut este Charles de Foucauld, un nobil francez din secolul al XIX-lea, soldat, explorator și geograf, care mai târziu a experimentat o convertire personală și a devenit preot, trăind ca pustnic printre berberii săraci din Africa de Nord.

A publicat primul dicționar tuareg-francez și a tradus poeme tuareg în franceză. De Foucauld a fost ucis în timpul unei tentative de răpire de către niște tâlhari tribali beduini în Algeria în 1916.

Printre ceilalți opt care au fost declarați sfinți duminică se numără Devasahayam Pillai, care a fost ucis pentru că s-a convertit la creștinism în India secolului al XVIII-lea, și Cesar de Bus, un preot francez din secolul al XVI-lea care a fondat un ordin religios.

Ceilalți au fost doi preoți italieni, trei călugărițe italiene și o călugăriță franceză, toți care au trăit între secolele XVI și XX.

Acești sfinți au favorizat creșterea spirituală și socială a națiunilor lor și a întregii familii umane, în timp ce, din păcate, în lumea de astăzi, distanțele se măresc, tensiunile și războaiele se înmulțesc”, a spus Papa Francisc după slujbă.

Sfinților le-au fost atribuite miracole

Biserica Romano-Catolică învață că doar Dumnezeu face minuni, dar că sfinții, despre care se crede că sunt cu Dumnezeu în ceruri, mijlocesc în favoarea oamenilor care se roagă la ei.

Alți câțiva catolici uciși în lagărele de concentrare naziste au fost deja declarați sfinți. Printre aceștia se numără preotul polonez Maximilian Kolbe și sora Edith Stein, o călugăriță germană care s-a convertit de la iudaism. Ambii au fost uciși în lagărul de la Auschwitz, în Polonia ocupată de naziști.

Exit mobile version