• „Când am spus că este un păcat, m-am referit pur și simplu la învățătura morală catolică, care spune că orice act sexual în afara căsătoriei este un păcat”, a scris Francisc.
  • Papa Francisc a declarat că legile care incriminează homosexualitatea sunt „nedrepte” și că „a fi homosexual nu este o crimă”.
  • El a spus că a folosit „un limbaj natural și conversațional” în interviu, care nu a cerut definiții precise.

Papa Francisc și-a clarificat comentariile recente despre homosexualitate și păcat, spunând că s-a referit doar la învățătura morală oficială a catolicilor care învață că orice act sexual în afara căsătoriei este un păcat.

Iar într-o notă de vineri, Francisc a reamintit că până și această învățătură în alb și negru este supusă unor circumstanțe care ar putea elimina păcatul cu totul.

Francisc a făcut pentru prima dată aceste comentarii într-un interviu acordat pe 24 ianuarie agenției The Associated Press, în care a declarat că legile care incriminează homosexualitatea sunt „nedrepte” și că „a fi homosexual nu este o crimă”. Așa cum face adesea, Francisc și-a imaginat apoi o conversație cu cineva care a ridicat problema învățăturii oficiale a bisericii, care afirmă că actele homosexuale sunt păcătoase sau „intrinsec dezordonate”.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA

„Bine, dar mai întâi haideți să distingem între un păcat și o crimă”, a spus Francisc în conversația imaginară. „Este, de asemenea, un păcat lipsa de caritate unii față de alții”.

Comentariile sale prin care a cerut dezincriminarea homosexualității au fost salutate de apărătorii LGBTQ ca fiind o piatră de hotar care ar ajuta la încetarea hărțuirii și violenței împotriva persoanelor LGBTQ. Dar referirea sa la „păcat” a ridicat întrebări dacă el credea că simplul fapt de a fi homosexual este în sine un păcat.

Reverendul James Martin, un iezuit american care conduce ministerul Outreach, cu sediul în SUA, pentru catolicii LGBTQ, i-a cerut lui Francisc clarificări și a tipărit răspunsul scris de mână al papei pe site-ul Outreach vineri târziu.

În nota sa, Francisc a reafirmat că homosexualitatea „nu este o crimă” și a spus că a vorbit „pentru a sublinia faptul că criminalizarea nu este nici bună, nici dreaptă”.

„Când am spus că este un păcat, m-am referit pur și simplu la învățătura morală catolică, care spune că orice act sexual în afara căsătoriei este un păcat”, a scris Francisc în spaniolă, subliniind ultima frază.

Dar, într-o aluzie la abordarea sa de la caz la caz în ceea ce privește pastorația, Francisc a precizat că până și această învățătură este supusă luării în considerare a circumstanțelor, „care pot diminua sau elimina vina”. El a recunoscut că ar fi putut fi mai clar în comentariile sale pentru AP. Dar a spus că a folosit „un limbaj natural și conversațional” în interviu, care nu a cerut definiții precise.

„După cum puteți vedea, repetam ceva în general. Ar fi trebuit să spun: Este un păcat, la fel ca orice act sexual în afara căsătoriei. Asta înseamnă să vorbești despre materia păcatului, dar știm bine că morala catolică nu ia în considerare doar materia, ci evaluează și libertatea și intenția; și asta, pentru orice fel de păcat”, a spus el.