• Papa Francisc a făcut apel la încetarea războiului din Ucraina şi a altor conflicte în mesajul său de Crăciun de duminică, afirmând că lumea este înfometată de pace, scrie Reuters.
  • Transmiţând cea de-a zecea binecuvântare şi cel de-al 10-lea mesaj de Crăciun „Urbi et Orbi” (Către oraş şi către lume) din timpul pontificatului său, el a îndemnat, de asemenea, oamenii să privească dincolo de „strălucirea superficială a sărbătorilor” şi să îi ajute pe cei fără adăpost, pe imigranţi, refugiaţi şi săraci.

„Să vedem chipurile tuturor acelor copii care, peste tot în lume, tânjesc după pace”, a spus el, vorbind de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru, acelaşi loc din care a ieşit pentru prima dată ca papă, când a fost ales la 13 martie 2013.

„Să vedem şi chipurile fraţilor şi surorilor noastre din Ucraina care trăiesc acest Crăciun în întuneric şi frig, departe de casele lor din cauza devastărilor provocate de zece luni de război”, a mai spus el, adresându-se zecilor de mii de persoane din piaţă.

El a vorbit la doar câteva ore după ce sirenele de raid aerian au răsunat în toată Ucraina şi la o zi după ce Kievul a declarat că un atac rusesc asupra oraşului Herson, recent eliberat, a ucis cel puţin cinci persoane şi a rănit alte 35 sâmbătă, în ceea ce preşedintele Volodimir Zelenski a condamnat ca fiind o crimă gratuită din plăcere.

Recomandări

SUA APĂRĂ COREEA DE SUD
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD
CUM SE SCHIMBĂ CONSUMUL DE NEWS?
RUSIA AMENINȚĂ SUA
COALIȚA DECIDE DATA PREZIDENȚIALELOR
CER DAUNE DE LA NASA

„Fie ca Domnul să ne inspire să oferim gesturi concrete de solidaritate pentru a-i ajuta pe toţi cei care suferă şi să lumineze minţile celor care au puterea de a reduce la tăcere tunetul armelor şi de a pune capăt imediat acestui război fără sens!” a spus Francisc.

Conflictul din Ucraina, a spus el, nu ar trebui să diminueze preocuparea pentru persoanele ale căror vieţi au fost devastate de alte conflicte sau crize umanitare, numind printre altele Siria, Myanmar, Iran, Haiti şi regiunea Sahel din Africa.

„Vremurile noastre se confruntă cu o foamete gravă de pace…”, a spus el.

Francisc a făcut apel la reluarea dialogului între israelieni şi palestinieni în Ţara Sfântă, locul unde s-a născut Iisus.

În acest an, în Cisiordania ocupată de Israel s-au înregistrat cele mai grave niveluri de violenţă din ultimii zece ani, cel puţin 150 de palestinieni şi peste 20 de israelieni fiind ucişi.

În timp ce mulţi s-au aşezat în jurul „unei mese bine întinse”, cantităţi uriaşe de mâncare se irosesc zilnic şi resursele sunt cheltuite pe arme, a spus el.

El a condamnat din nou utilizarea alimentelor ca armă, spunând că războiul din Ucraina a pus milioane de oameni în pericol de foamete, menţionând Afganistanul şi ţările din Cornul Africii.