• Forțele ruse au decretat stare de asediu pentru 10 zile în localitatea ocupată Hornostaivka din regiunea Herson, a anunțat sâmbătă Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
  • Starea de asediu va fi în vigoare din 25 decembrie până pe 3 ianuarie, a precizat conducerea armatei ucrainene.
  • Pe durata stării de asediu, locuitorilor le este interzis să iasă din case și să se deplaseze prin localitate, potrivit Statului Major General.

UPDATE

Ucrainenii sărbătoresc de obicei Crăciunul pe 7 ianuarie, la fel ca și rușii. Dar nu și anul acesta, sau cel puțin nu toți.

Unii ucraineni ortodocși au decis să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, la fel ca mulți creștini din întreaga lume. Acest lucru are legătură cu războiul și iar ucrainienii au primit binecuvântarea bisericii lor locale.

Ideea de a comemora nașterea lui Iisus în decembrie era considerată radicală în Ucraina până de curând, dar invazia Rusiei a schimbat multe inimi și minți, scrie AP.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

În octombrie, conducerea Bisericii Ortodoxe din Ucraina, ce este separată de cea rusă, a fost de acord să permită credincioșilor să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie.

Alegerea datelor are conotații politice și religioase clare într-o națiune cu biserici ortodoxe rivale și în care ușoarele revizuiri ale ritualurilor pot avea o semnificație puternică într-un război cultural care se desfășoară în paralel cu războiul armelor de foc.

Pentru unii oameni, schimbarea datelor reprezintă o separare de Rusia, de cultura și de religia sa.

„24 februarie a fost o trezire și o înțelegere a faptului că nu mai putem face parte din lumea rusă”, a declarat Olena Paliy, o locuitoare din Bobrytsia unde Crăciunul se sărbătorește acum pe 25 decembrie.

UPDATE

Arhiepiscopul de Canterbury și Papa Francisc și-au folosit discursurile de Crăciun pentru a cere încetarea războiului din Ucraina.

În timpul predicii sale, Justin Welby s-a referit la suferința a milioane de oameni care se confruntă cu foametea pe fondul luptelor din Sudanul de Sud și la războiul în curs de desfășurare din Ucraina, făcând apel la liderii celor două țări să pună capăt violențelor și, la rândul lor, să aducă speranță pentru milioane de oameni”.

El a spus: Chiar dacă lumea uită de nedreptate, nu acordă atenție unui război, Dumnezeu este prezent prin Iisus în lume … În acest copil, Dumnezeu arată că Dumnezeu nu renunță la noi”.

UPDATE ORA 15.00

Ofensiva rusă în zona Bakhmut „încetinește”, potrivit unui thinktank american
Ritmul de avansare a forțelor ruse în zona Bakhmut din estul Ucrainei a încetinit probabil în ultimele zile, potrivit analiștilor. În cea mai recentă actualizare a sa, think tank-ul american Institute for the Study of War (ISW) a declarat că bloggerii militari ruși au „recunoscut că Ucraina a reușit să încetinească ușor ritmul avansului rusesc în jurul Bakhmut și al așezărilor din jur”.

UPDATE ORA 14.00

Iată mai multe detalii din interviul acordat de Vladimir Putin televiziunii ruse de stat astăzi, în care a afirmat că Moscova este gata să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina. Vorbind pentru canalul Rossiya 1, Putin a acuzat Occidentul că a declanșat conflictul din Ucraina în 2014 prin răsturnarea președintelui pro-rus, Viktor Ianukovici, în timpul protestelor revoluției de pe Maidan.

El a spus: Lucrul fundamental aici este politica adversarilor noștri geopolitici, care are ca scop despărțirea Rusiei, a Rusiei istorice.

UPDATE ORA 13.00

Dmytro Perov era la locul său de muncă, analizând cereri de planificare pentru consiliul municipal din Kiev, când a văzut o adresă cunoscută – casa abandonată din centrul Kievului construită de familia sa la sfârșitul anilor 1800 și confiscată de bolșevici.

UPDATE ORA 12.00

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a apărat poziția țării sale în legătură cu războiul din Ucraina și a indicat că Beijingul va aprofunda legăturile cu Moscova în anul următor.

China va aprofunda încrederea reciprocă strategică și cooperarea reciproc avantajoasă cu Rusia, a declarat Wang într-un discurs video, potrivit unui text oficial al remarcilor sale.

UPDATE ORA 11.00

Guvernatorul din Herson lansează un apel la donatori de sânge după ce 16 persoane au fost ucise în bombardamentele rusești

Cel puțin 16 persoane au fost ucise și 64 au fost rănite în bombardamentele rusești asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei sâmbătă, a declarat guvernatorul regiunii, Iaroslav Yanushevych.

Forțele rusești au deschis focul asupra regiunii Herson de 71 de ori cu artilerie, sisteme de rachete cu lansare multiplă și mortiere, a precizat Ianoșevici într-o actualizare postată pe rețelele de socializare în această dimineață.

UPDATE ORA 10.00

Putin: Rusia este pregătită să negocieze în privința Ucrainei

Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina, a declarat președintele Vladimir Putin, acuzând în același timp Kievul și aliații săi occidentali că refuză să negocieze.

UPDATE ORA 09.00

Anterior, am raportat că sirenele de raid aerian au sunat în Kiev și în alte regiuni ucrainene. De atunci, oficialii au dat undă verde, fără a fi raportate noi atacuri rusești.

Rapoarte neconfirmate pe rețelele de socializare au sugerat că sirenele ar fi putut fi declanșate după ce avioanele rusești au zburat pe cer în Belarus și că s-a dat undă verde după ce avioanele s-au întors la bazele lor, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 08.00

Cetățenii ruși finanțează prin crowdfunding pentru a echipa soldații desfășurați în Ucraina, în timp ce iarna se apropie de câmpul de luptă. Trupele s-au plâns că duc lipsă de echipament de bază – iar mesajul a ajuns la președintele Vladimir Putin.

Putin și alți oficiali ruși au declarat că problemele inițiale legate de aprovizionarea trupelor nou mobilizate trimise în Ucraina sunt depășite, parțial printr-o reorganizare a lanțurilor de aprovizionare.

Dar Kremlinul a intensificat, de asemenea, presiunea asupra celor care îndrăznesc să se plângă – și încadrează din ce în ce mai mult invazia Ucrainei ca fiind o cauză patriotică și aproape existențială.

UPDATE ORA 07.00

În direcția Slobozhanschyna armata rusă a bombardat Huryiv, Veterynarne, Kudiyivka, Hoptivka, Starytsya, Ohirtseve, Vovchansk, Ambarne, Novomlynsk și Dvorichna din regiunea Kharkiv, – Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei spune în raportul de dimineață.

UPDATE ORA 06.00

Țările europene au livrat peste 1.000 de generatoare de energie electrică Ucrainei, a declarat ieri Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea crizelor.

UPDATE ORA 05.00

3 lucrători de urgență uciși la deminare în Herson

Muncitorii asistau la procesul de deminare după ce părți ale regiunii au fost eliberate de Ucraina, a declarat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.

Aceștia au fost uciși de minele rusești care au explodat în timpul procesului de deminare.

UPDATE ORA 04.00

3 lucrători de urgență uciși la deminare în Herson

Muncitorii asistau la procesul de deminare după ce părți ale regiunii au fost eliberate de Ucraina, a declarat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență. Aceștia au fost uciși de minele rusești care au explodat în timpul procesului de deminare.

UPDATE ORA 03.00

Cel puțin 6.826 de civili uciși de războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Potrivit agenției ONU pentru drepturile omului, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis cel puțin 6.826 de civili și a rănit cel puțin 10.769 de civili în perioada 24 februarie – 19 decembrie.

UPDATE ORA 02.00

Cel puțin 10 persoane au fost ucise și 55 au fost rănite în orașul Herson, din sudul Ucrainei, după ce bombardamente rusești au lovit sâmbătă zona, a declarat Iaroslav Yanushevych, șeful administrației militare din regiunea Herson, într-un nou bilanț actualizat al victimelor.

Yanushevych a făcut apel la locuitorii din Herson să doneze sânge pentru a ajuta la salvarea vieților persoanelor rănite în bombardamente.

UPDATE ORA 01.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a folosit discursul de vineri seara pentru a-i avertiza pe ucraineni să nu se complacă în perioada sărbătorilor.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele ruse au decretat stare de asediu pentru 10 zile în localitatea ocupată Hornostaivka din regiunea Herson, a anunțat sâmbătă Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, în actualizarea zilnică a informațiilor operaționale de pe front, potrivit Pravda.

Starea de asediu va fi în vigoare din 25 decembrie până pe 3 ianuarie, a precizat conducerea armatei ucrainene.

Pe durata stării de asediu, locuitorilor le este interzis să iasă din case și să se deplaseze prin localitate, potrivit Statului Major General.