• Administrația Biden a lansat un grup de lucru extins pentru a investiga modul în care componente americane și occidentale ajung în dronele de fabricație iraniană pe care Rusia le lansează cu sutele în Ucraina.
  • SUA a impus restricții dure de control al exporturilor și sancțiuni pentru a împiedica Iranul să obțină materiale de înaltă performanță, dar au apărut dovezi care sugerează că Iranul găsește o abundență de tehnologie disponibilă în comerț.
  • Luna trecută, organizația de investigație Conflict Armament Research, cu sediul în Marea Britanie, a examinat mai multe drone doborâte în Ucraina și a constatat că 82% din componentele acestora au fost fabricate de companii cu sediul în SUA.

UPDATE ORA 23:00

Statul Major General al Ucrainei: Rușii le interzic locuitorilor din localitatea Hersonsă iasă din case

Forțele ruse au decretat stare de asediu pentru 10 zile în localitatea ocupată Hornostaivka din regiunea Herson, a anunțat sâmbătă Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, în actualizarea zilnică a informațiilor operaționale de pe front, potrivit Pravda.

Starea de asediu va fi în vigoare din 25 decembrie până pe 3 ianuarie, a precizat conducerea armatei ucrainene.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?

Pe durata stării de asediu, locuitorilor le este interzis să iasă din case și să se deplaseze prin localitate, potrivit Statului Major General.

UPDATE ORA 22:00

Germania livrează Ucrainei 13 vehicule blindate de recuperare

Germania a furnizat Ucrainei 13 vehicule blindate de recuperare Bergepanzer 2, a anunțat sâmbătă guvernul de la Berlin, potrivit The Kyiv Independent.

Vebiculele Bergepanzer 2 se bazează pe tancurile de luptă Leopard 1. Acestea au sarcina de a recupera vehiculele avariate în luptă și de a oferi sprijin în instalarea și demontarea motoarelor și a turelelor.

Guvernul german a mai anunțat că a furnizat Ucrainei 78 de vehicule de protecție a frontierei, 35 de ambulanțe, 6 camioane de ridicare, 60.000 de cartușe de 40 mm, 18.500 de proiectile de 155 mm, 18 camioane de manipulare a încărcăturii, 50 de vehicule protejate împotriva ambuscadelor (rezistente la mine DINGO), 12 platforme Oshkosh pentru transportul de tancuri și 3 tancuri Beaver pentru instalarea podurilor.

De asemenea, Germania se pregătește să trimită 50 de sisteme de încălzire pentru soldații de pe câmpul de luptă.

Cu toate acestea, Germania nu va decide în mod unilateral să trimită tancuri occidentale în Ucraina în 2023, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, citat de Suddeutsche Zeitung.

UPDATE ORA 21:00

Şeful unui important şantier naval rusesc moare subit, fără a se cunoaşte cauza

Un important şantier naval rusesc, specializat în construcţia de submarine, a anunţat că directorul său general a murit subit sâmbătă, după 11 ani de activitate, fără a oferi detalii, scrie Reuters, conform Medafax.

Şantierul naval cu sediul în portul vestic Sankt-Petersburg a anunţat într-un comunicat decesul lui Alexander Buzakov. El ocupa acest post din august 2012.

Principala sa realizare, a declarat compania, a fost păstrarea şi consolidarea portofoliului de comenzi al şantierului naval pentru submarine moderne nenucleare, nave de suprafaţă şi vehicule de mare adâncime.

Agenţia de ştiri Tass a declarat că şantierul naval construieşte submarine cu propulsie diesel din clasa Kilo, capabile să lanseze rachete de croazieră Kalibr.

În aprilie, Moscova a declarat că a folosit un submarin diesel în Marea Neagră pentru a lovi ţinte militare ucrainene cu Kalibr.

Şantierul naval a declarat că Buzakov a absolvit în 1980 şi avea peste 40 de ani de experienţă, indicând că avea în jur de 60 de ani când a murit. Sankt Petersburg este oraşul natal al preşedintelui Vladimir Putin.

UPDATE ORA 20:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în felicitările sale adresate creștinilor de rit occidental de Crăciun, a menționat că nicio dronă kamikaze inamică nu este capabilă să stingă zorii Crăciunului.

„Astăzi și toate sărbătorile de iarnă viitoare ne întâlnim în circumstanțe dificile. Cineva va vedea astăzi prima stea pe cer peste Bakhmut, Rubezhnoye, Kremennaya. De-a lungul a mii de kilometri de linii de front. Cineva – pe autostradă, pe drumul de la granița ucraineano-poloneză la Herson sau Zaporozhye. Cineva o va vedea prin găurile acoperișului desfigurat cu glonț din propria casă” , a menționat președintele Ucrainei.

El a adăugat că cineva va sărbători sărbătoarea în casele altor oameni, dar nu cu străini – cu ucraineni care au dat adăpost ucrainenilor.

„Cineva va auzi „Crăciun Fericit” într-o altă limbă – în Varșovia, Berlin, Londra, New York, Toronto și în multe alte orașe și țări. Și cineva va întâlni cu acest Crăciun în captivitate, însă trebuie să-și reamintească că vom întoarce libertatea tuturor ucrainenilor și ucrainencelor” , a spus Zelenski.

UPDATE ORA 19:00

Doi soldați ruși, condamnați la 11 ani de închisoare pentru bombardarea unor sate

4 soldați ruși, condamnați în Ucraina pentru crime de război Un tribunal ucrainean i-a condamnat pe patru prizonieri ruși de război la câte 11 ani de închisoare pentru crime de război, a anunţat sâmbătă Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit presei internațioanle.

Cei patru bărbaţi au fost luați prizonieri în timpul lupterlor din regiunea nordică Harkov în luna octombrie a acestui an.

Faptele pentru care au fost condamnaţi au avut loc în luna septembrie în satul Borova, unde cei patru bărbaţi au participat la răpirea a trei săteni pentru a obţine informaţii de la aceştia.

Cei patru ruși i-au ţinut pe deţinuţi într-o groapă în pământ, cu capetele acoperite cu saci de plastic, iar în timpul interogatoriilor i-au torturat „cu brutalitate” şi i-au ameninţat cu moartea, deşi în cele din urmă au fost eliberaţi.

UPDATE ORA 18:00

Un consilier prezidențial ucrainean cere lichidarea fabricilor iraniene de arme

Un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă lichidarea fabricilor iraniene care produc drone și rachete și arestarea furnizorilor acestora, informează CNN.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a scris pe Twitter că Iranul „plănuiește să stimuleze livrările de rachete și drone pentru Rusia” , cu un dispreț flagrant față de sancțiunile internaționale.

Kievul a acuzat Teheranul că a furnizat Moscovei 1.700 de drone kamikaze Shahed-136, despre care spune că au fost folosite pentru a lovi ținte din Ucraina începând din septembrie.

„Sancțiunile nefuncționale” ar trebui să fie abandonate, a scris Podoliak, și înlocuite cu măsuri mai „distructive”, cum ar fi „lichidarea fabricilor” și „arestarea furnizorilor” .

UPDATE ORA 17:00

Ankara consideră că războiul din Ucraina „nu se va încheia uşor”

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat sâmbătă că războiul din Ucraina „nu pare să se încheie uşor” , scrie presa internațională.

„Nu ar fi greşit să spunem că, în ciuda întregii noastre bunăvoinţe şi a apelurilor la încetarea focului, războiul va continua probabil în 2023” , a declarat Akar, a cărui ţară, membră a NATO, s-a poziţionat ca neutră şi mediatoare în conflictul dintre cei doi vecini de la Marea Neagră.

„Acest război nu pare să se încheie uşor” , a recunoscut el în cadrul unui briefing de presă la Ankara, făcând referire la ajutorul occidental acordat Kievului şi la determinarea Moscovei.

„Solicităm o încetare a focului, cel puţin o încetare a focului umanitară. Apoi o încetare permanentă a focului şi apoi discuţii de pace” , a mai spus Akar.

Turcia a ajutat la încheierea unui acord cu ONU privind exportul de cereale ucrainene din porturile ucrainene, a găzduit o întâlnire între şefii diplomaţiei ruse şi ucrainene la începutul războiului, în martie, şi a organizat negocieri între cele două părţi la Istanbul.

UPDATE ORA 15.00

În ultimele 24 de ore, trupele rusești au atacat cu tancuri, mortiere, tunuri și rachete de artilerie așezările din apropierea orașului Bakhmut, situat în estul Ucrainei. Statul major general ucrainean al forțelor armate a declarat că au avut loc trei atacuri cu rachete, 10 lovituri aeriene și 62 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă.

În direcția Bakhmut, inamicul a folosit tancuri, mortiere, tunuri și artilerie cu rachete pentru a deschide focul asupra a 25 de așezări, inclusiv Spirne, Berestove, Soledar, Bakhmut, Klishchiivka, Chasiv Yar, Stupochky, Bila Hora, Dyliivka și Opytne din regiunea Donețk”, se arată într-o actualizare zilnică postată pe Facebook.

Zona din Donețk este intens disputată între forțele ucrainene, care încearcă să apere orașul și să câștige teren în est, și forțele rusești care au forțat o bătălie de luni de zile pentru a încerca să îl cucerească.

UPDATE ORA 14.00

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un pachet de ajutor de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Această decizie vine în timp ce președintele Volodimir Zelenski și-a avertizat cetățenii că Rusia ar putea lansa atacuri în perioada Crăciunului – un atac aerian asupra orașului Herson s-a soldat cu cel puțin cinci morți în cursul zilei de astăzi.

El i-a îndemnat să țină cont de alarmele de raid aerian. Camera Reprezentanților a SUA, controlată de democrați, a adoptat o lege de finanțare guvernamentală de 1,66 trilioane de dolari care prevede o finanțare militară record și trimite ajutoare de urgență Ucrainei, cu câteva ore înainte de termenul limită de la miezul nopții

UPDATE ORA 13.00

Președintele Ucrainei a transmis imagini de la atacul de astăzi asupra orașului Herson. Atacurile cu rachete rusești s-au soldat cu cel puțin cinci morți.

UPDATE ORA 12.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a folosit discursul său de vineri seara pentru a-i avertiza pe ucraineni să nu se complacă în perioada sărbătorilor.

„Vă rog să vă amintiți cine luptă împotriva noastră. În următorul sezon de sărbători, teroriștii ruși ar putea deveni din nou mai activi. Ei disprețuiesc valorile creștine și orice valori”, a afirmat el.

El le-a cerut ucrainenilor „să se ajute unii pe alții și să aibă grijă unii de alții”. Președintele ucrainean și-a încheiat declarația vorbind în limba rusă și spunând: „Încă un lucru: cetățenii ruși trebuie să înțeleagă clar că teroarea nu rămâne niciodată fără răspuns”.

UPDATE ORA 11.00

Ucraina a anunțat că a mai ucis încă 480 de soldați ruși, potrivit ultimelor sale cifre privind victimele. Publicația zilnică a Statului Major General al forțelor armate ale Ucrainei a precizat că 101.430 de militari ruși au fost uciși de la începutul invaziei, în februarie.

De asemenea, a mai adăugat încă un tanc, opt drone, opt vehicule blindate pentru trupe și patru sisteme de artilerie la totalul de pe câmpul de luptă. Cifrele nu au fost verificate în mod independent de The Guardian.

UPDATE ORA 10.00

Un oficial ucrainean a cerut ca fabricile iraniene de drone și rachete să fie distruse din cauza utilizării lor de către Rusia în război. Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat că Iranul „umilește în mod flagrant instituția sancțiunilor internaționale”.

Podolyak a spus că Iranul plănuiește să sporească livrările de rachete și drone pentru Rusia. Într-un tweet, el a spus că fabricile ar trebui „lichidate” și furnizorii „arestați”.

UPDATE ORA 09.00

SUA îl îndeamnă pe Putin să „recunoască realitatea” după referirea la „război”
Statele Unite i-au cerut lui Vladimir Putin să recunoască realitatea și să își retragă trupele din Ucraina, după ce președintele rus a numit în sfârșit conflictul un „război”.

Agenția France-Presse a relatat că, de când Putin a ordonat invazia în februarie, Rusia a vorbit oficial despre o „operațiune militară specială” și a impus o lege care incriminează ceea ce autoritățile numesc terminologie înșelătoare.

UPDATE ORA 08.00

Președintele Vladimir Putin le-a ordonat șefilor din industria de apărare a țării sale să se asigure că armata rusă primește toate armele, echipamentele și dotările militare de care are nevoie „în cel mai scurt timp posibil” pentru a lupta în Ucraina. Comentariile lui Putin au fost făcute la doar câteva zile după ce s-a angajat să ofere armatei sale tot ceea ce aceasta va cere în cadrul unei întâlniri cu cei mai importanți oficiali militari ruși.

UPDATE ORA 07.00

Forțele ruse au început să demoleze un teatru din Mariupol ocupat, în sudul Ucrainei, care a fost locul unui atac aerian mortal despre care se crede că a ucis sute de civili, potrivit unui consilier al primarului ucrainean în exil al orașului. Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a declarat că această acțiune este o „încercare de a ascunde pentru totdeauna dovezile uciderii deliberate a ucrainenilor de către ruși”.

UPDATE ORA 06.00

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a avertizat că riscul unei ciocniri între SUA și Rusia este ridicat și a comparat relațiile dintre SUA și Rusia cu o „eră glaciară”, în comentarii raportate de agenția de presă de stat rusă Tass. Kremlinul a acuzat joi SUA că poartă un război prin procură împotriva Rusiei, după ce Washingtonul a sporit sprijinul militar pentru Ucraina și l-a găzduit pe președintele Volodimir Zelenski la Casa Albă și în Congres.

UPDATE ORA 05.00

Forțele rusești au bombardat joi de peste 60 de ori regiunea Herson, recent eliberată, potrivit șefului administrației militare a regiunii, Iaroslav Yanushevych. Doi civili au fost uciși vineri dimineață de bombardamentele rusești asupra orașului Herson din sudul Ucrainei, potrivit biroului procurorului regional.

UPDATE ORA 04.00

Două persoane au fost rănite după ce o mașină capcană a explodat în orașul Melitopol din sud-estul Ucrainei, ocupat de Rusia, potrivit unui oficial local pro-Moscova. Vladimir Rogov, un oficial numit de ruși în provincia ucraineană Zaporojie, a descris incidentul ca fiind un „atac terorist” comis de „militanți ai regimului de la Kiev” pentru presa de stat rusă. Ivan Fedorov, primarul exilat din Melitopol, a scris pe Telegram că martorii oculari au relatat că o mașină a fost „aruncată în aer”.

UPDATE ORA 03.00

Kremlinul a afirmat că Rusia a făcut progrese semnificative în ceea ce privește demilitarizarea Ucrainei – unul dintre obiectivele inițiale ale invaziei Rusiei de acum 10 luni. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a fost întrebat, în timpul unui briefing, despre comentariile președintelui Vladimir Putin potrivit cărora complexul militar-industrial al Ucrainei „dacă nu a fost complet resetat la zero, se apropie rapid de acest obiectiv”.

UPDATE ORA 02.00

Volodimir Zelenski a postat vineri o înregistrare video în care spune că s-a întors la muncă la Kiev, după vizita sa istorică la Washington din această săptămână. „Mă aflu în biroul meu. Lucrăm pentru victorie”, a spus el în videoclipul postat pe canalul său Telegram.

UPDATE ORA 01.00

Vizita lui Volodimir Zelenski la Casa Albă a confirmat faptul că Ucraina și SUA sunt parteneri strategici pentru prima dată în istorie, a declarat cel mai important consilier al liderului ucrainean. Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a declarat pentru The Guardian că deplasarea de miercuri a consolidat legăturile lui Zelenski cu președintele SUA, Joe Biden – și cu republicanii americani de rang înalt.

Știrea inițială

Administrația Biden a lansat un grup de lucru extins pentru a investiga modul în care componente americane și occidentale, inclusiv microelectronice de producție americană, ajung în dronele de fabricație iraniană pe care Rusia le lansează cu sutele în Ucraina, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali familiarizați cu acest efort.

SUA a impus restricții dure de control al exporturilor și sancțiuni pentru a împiedica Iranul să obțină materiale de înaltă performanță, dar au apărut dovezi care sugerează că Iranul găsește o abundență de tehnologie disponibilă în comerț.

Luna trecută, organizația de investigație Conflict Armament Research, cu sediul în Marea Britanie, a examinat mai multe drone doborâte în Ucraina și a constatat că 82% din componentele acestora au fost fabricate de companii cu sediul în SUA.

Printre componentele găsite în unele dintre drone se numără procesoare construite de compania tehnologică Texas Instruments (TI), cu sediul în Dallas, potrivit unei investigații a forțelor armate ucrainene și a unei surse familiare cu ancheta americană, precum și un motor fabricat de o firmă austriacă deținută de compania canadiană Bombardier Recreational Products. Ambele companii au condamnat orice utilizare a tehnologiei lor în scopuri ilicite.

Implicarea aparent neintenționată a acestora în industria iraniană de fabricare a dronelor subliniază modul în care produse ieftine destinate uzului civil pot fi ușor adaptate în scopuri militare și, adesea, se află chiar în afara limitelor sancțiunilor și ale regimurilor de control al exporturilor.

Texas Instruments a precizat într-o declarație pentru CNN că „TI nu vinde niciun produs în Rusia, Belarus sau Iran. TI respectă legile și reglementările aplicabile în țările în care operăm și colaborează cu organizațiile de aplicare a legii, după cum este necesar și adecvat. În plus, nu susținem și nu aprobăm utilizarea produselor noastre în aplicații pentru care nu au fost proiectate” .

Bombardier Recreational Products a precizat într-un comunicat că a lansat o investigație cu privire la modul în care motoarele au ajuns în drone.

„Toate mâinile pe punte”

Investigația s-a intensificat în ultimele săptămâni pe fondul informațiilor obținute de SUA potrivit cărora Kremlinul se pregătește să își deschidă propria fabrică pentru producția de drone în interiorul Rusiei, ca parte a unui acord cu Iranul, au declarat oficialii citați de CNN.

Iranul a început deja să transfere schițe și componente pentru drone în Rusia pentru a ajuta la producția în această țară, a relatat CNN, într-o extindere dramatică a parteneriatului militar al țărilor.

Agenții din Washington sunt implicate în acest grup operativ, inclusiv departamentele de apărare, de stat, de justiție, de comerț și de trezorerie, iar un oficial a descris ancheta ca fiind o inițiativă cu toate mâinile pe punte”. Efortul este supervizat de Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe ca parte a unei abordări și mai mari, holistice” , pentru a trata cu Iranul, a declarat un oficial de rang înalt al administrației, de la reprimarea protestatarilor și programul său nuclear până la rolul său tot mai profund în războiul din Ucraina.

Dar problema dronelor este deosebit de urgentă, având în vedere volumul mare de componente fabricate în SUA, multe dintre ele fabricate în ultimii doi ani, care au fost găsite în dronele iraniene pe care Rusia le-a desfășurat în Ucraina împotriva civililor și a infrastructurii critice. 

Conflict Armament Research a constatat că dronele iraniene pe care le-a examinat în Ucraina în noiembrie aveau capacități tehnologice de nivel superior” , inclusiv senzori de nivel tactic și semiconductori proveniți din afara Iranului, demonstrând că Teheranul a reușit să ocolească regimurile actuale de sancțiuni și a adăugat mai multe capacități și reziliență la armele sale” .

John Kirby, oficial al Consiliului Național de Securitate, a declarat reporterilor la începutul acestei luni că SUA va sancționa trei companii rusești implicate în achiziționarea și utilizarea dronelor iraniene și că „evaluează măsurile suplimentare pe care le putem lua în ceea ce privește controlul exporturilor pentru a restricționa accesul Iranului la tehnologii sensibile”. 

O mare parte din această muncă a revenit grupului operativ, au declarat oficialii, iar printre primele sale sarcini a fost aceea de a notifica toate companiile americane ale căror componente au fost găsite în drone. Angajați ai Congresului informați cu privire la acest efort au declarat pentru CNN că speră ca grupul operativ să furnizeze legislatorilor o listă a companiilor americane ale căror echipamente au fost găsite în drone, într-un efort de a forța o mai mare responsabilitate prin îndemnarea companiilor să își monitorizeze mai atent lanțurile de aprovizionare.

De asemenea, grupul operativ trebuie să se coordoneze cu aliații străini, deoarece componentele utilizate în drone nu se limitează la cele produse de companiile americane.  Conflict Armament Research a constatat, de asemenea, că ,,mai mult de 70 de producători cu sediul în 13 țări și teritorii diferite” au produs componentele din dronele iraniene pe care le-au examinat.

În octombrie, CNN a obținut acces la o dronă care a fost doborâtă în Marea Neagră, în apropiere de Odesa, și capturată de forțele ucrainene. S-a constatat că aceasta conținea baterii japoneze, un motor austriac și procesoare americane. 

De asemenea, Iranul ar putea achiziționa din China replici aproape exacte ale componentelor occidentale, potrivit unui studiu publicat luna trecută de Institutul pentru Știință și Securitate Internațională, cu sediul la Washington. ,,China joacă un rol mai important decât s-a evaluat anterior pentru a permite Iranului să fabrice și să furnizeze drone forțelor rusești” , se arată în raport. ,,Se pare că firmele chineze furnizează Iranului copii ale produselor occidentale pentru a produce drone de luptă UAV” .

Casa Albă consideră că reușește să facă cunoscută cu succes amploarea problemei aliaților. Înaltul oficial al administrației a declarat pentru CNN că există ,,un consens internațional larg și profund în creștere cu privire la Iran, de la UE la Canada, Australia și Noua Zeelandă, care este condus de diplomația americană” .

Nu există nicio dovadă că vreuna dintre companiile occidentale își exportă cu bună știință tehnologia pentru a fi folosită la drone, iar acesta este parțial motivul pentru care sarcina grupului operativ a fost atât de dificilă, au declarat oficialii. 

Un joc de «a bate o cârtiță»

Grupul operativ are o sarcină dificilă în ceea ce privește urmărirea lanțurilor de aprovizionare pentru industria microelectronică, care se bazează în mare măsură pe distribuitori și revânzători terți. Microcipurile și alte dispozitive de mici dimensiuni care au ajuns în atât de multe drone iraniene și rusești nu sunt doar ieftine și disponibile pe scară largă, ci și ușor de ascuns. 

De asemenea, Iranul se folosește de companii-paravan pentru a cumpăra echipamente din SUA și UE care pot avea o dublă utilizare, cum ar fi motoarele austriece, pe care Teheranul le poate folosi apoi pentru a construi drone, potrivit Departamentului Trezoreriei, care a sancționat mai multe dintre aceste companii în septembrie. 

 Acest lucru face ca monitorizarea lanțului de aprovizionare să fie o provocare, deși experții spun că întreprinderile americane și europene ar putea face mult mai mult pentru a urmări unde se duc produsele lor. 

,,Companiile americane ar trebui să facă mult mai mult pentru a-și urmări lanțurile de aprovizionare” , a declarat Dmitri Alperovitch, fost director de tehnologie la firma de securitate cibernetică CrowdStrike. 

Urmărirea mai bună a revânzătorilor este un prim pas, a spus el, dar sarcina este, în mod cert, dificilă, deoarece multe dintre produsele acestor companii sunt atât de banale și sunt disponibile în afara rafturilor și online în scopuri civile. În cele din urmă, neutralizarea unor companii iraniene de fațadă prin sancțiuni și întreruperea aprovizionării acestora de la unele companii occidentale va fi ca ,,un joc de «whack a mole»” , a spus Alperovitch, menționând că acestea ,,pot găsi cu ușurință un alt furnizor” .

El a adăugat că adevăratul ,,punct slab” al politicii americane în ceea ce privește controlul exporturilor este aplicarea legii – și urmărirea penală a persoanelor specifice implicate în tranzacțiile ilicite. 

,,Trebuie să sporim resursele pentru aplicarea sancțiunilor noastre pentru a obține efectul dorit” , a spus Alperovitch.

,,Poți pune companii pe lista entităților [sancționate]” , a adăugat el, ,,dar dacă nu urmărești efectiv persoanele implicate, nu înseamnă mare lucru. „