• Vladimir Putin a dat marți instrucțiuni pentru crearea unui așa-numit grup de lucru care să coordoneze între diverse autorități problemele legate de pregătire și mobilizare.
  • La 31 octombrie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că mobilizarea parțială” a sute de mii de cetățeni pentru a lupta în războiul țării împotriva Ucrainei a fost finalizată.
  • Anunțul Rusiei privind mobilizarea parțială” a stârnit, la vremea respectivă, proteste și un exod al bărbaților din țară.

UPDATE ORA 23.00

ONU va aloca încă 20 de milioane de dolari din Fondul umanitar pentru Ucraina pentru a sprijini peste 300 de organizații ale societății civile și grupuri de voluntari.

„Aceste grupuri au fost întotdeauna coloana vertebrală a răspunsului umanitar în Ucraina și cu atât mai mult de când a început războiul la sfârșitul lunii februarie”, a declarat Denise Brown, coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina.

„Ele se află în prima linie, asumându-și riscuri pentru a se asigura că oamenii ale căror vieți au fost sfâșiate de luni de război primesc sprijin pentru nevoile lor zilnice: apă, alimente, medicamente, adăpost atunci când casele lor au fost avariate”, a adăugat ea.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

UPDATE ORA 22.00

„Este o onoare să fiu alături de dumneavoastră în apărarea unită împotriva a ceea ce este un război brutal, brutal”, i-a spus președintele american Joe Biden lui Volodimir Zelenski în Biroul Oval, înainte de întâlnirea lor bilaterală.

Zelenski i-a înmânat apoi lui Biden o medalie din partea unui căpitan de artilerie ucrainean de pe linia frontului din Bakhmut, Ucraina. „Nemeritat, dar foarte apreciat”, a spus Biden la primirea medaliei.

UPDATE ORA 21.00

Cu un vot covârșitor de 93-2, Senatul a confirmat miercuri numirea lui Lynne M. Tracy în funcția de ambasador al SUA în Rusia

Votul a avut loc cu câteva ore înainte ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să sosească miercuri la Washington DC pentru a se întâlni cu președintele Joe Biden. Tracy, diplomat de carieră din cadrul Serviciului de Externe al SUA, „va avea sarcina de a-i ține piept președintelui rus Vladimir Putin”, a declarat liderul majorității senatoriale, Chuck Schumer, relatează Associated Press.

UPDATE ORA 20.00

Vladimir Putin a promis că va oferi armatei sale tot ceea ce îi va cere, în cadrul unei întâlniri cu cei mai importanți oficiali militari ruși, în timp ce războiul din Ucraina intră în cea de-a 11-a lună.

Vorbind la Moscova la sesiunea de închidere a consiliului extins al ministerului apărării, Putin a declarat că nu există „restricții de finanțare” pentru armată. „Țara, guvernul va da tot ceea ce cere armata. Totul”, a adăugat președintele rus.

UPDATE ORA 19.00

Discursul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ar putea să nu fie bine asistat de senatorii care plănuiau să părăsească orașul mai târziu în cursul zilei de astăzi, presupunând că pot obține un acord pentru a trece la adoptarea finală a omnibusului de 1,7 trilioane de dolari.

Dacă voturile vor avea loc înainte de discursul lui Zelenski, mulți senatori se vor grăbi să prindă zborurile spre casă pentru a evita furtuna de iarnă care se abate asupra unei mari părți a SUA. Liderul majorității din Senat, Dick Durbin, care este copreședinte al grupului ucrainean din Senat și este numărul 2 în grupul său, a declarat pentru CNN că nu este sigur dacă va putea participa.

UPDATE ORA 18.00

Joe Biden și Vladimir Zelenski vor discuta scenarii pentru încheierea războiului

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby, a declarat pentru CNN.

„Nu mă îndoiesc că vor vorbi despre viziunea președintelui Zelenski despre o „pace dreaptă” și despre cum arată aceasta, care sunt componentele sale și cum putem ajuta Ucraina să o realizeze”, a declarat Kirby.

UPDATE ORA 17.00

Washington: Biden l-a invitat pe Zelenski în SUA când războiul intră într-o nouă fază
Președintele american Joe Biden l-a invitat pe Volodimir Zelenski la Washington săptămâna aceasta, deoarece Casa Albă consideră că războiul a intrat într-o nouă fază, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby.

„Președintele crede cu adevărat că, pe măsură ce se apropie iarna, pe măsură ce intrăm într-o nouă fază a acestui război de agresiune Putin, acum este momentul potrivit pentru ca cei doi lideri să stea față în față și să discute”, a spus el.

Este de așteptat ca subiectul principal al discuțiilor să fie etapele ulterioare ale asistenței militare și economice pentru Ucraina.

UPDATE ORA 16.00

Ministrul rus al apărării propune creșterea vârstei de recrutare și extinderea armatei
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a cerut ca armata țării sale să fie extinsă de la 1 milion de militari în prezent la 1,5 milioane, în contextul luptelor din Ucraina. Vorbind la o conferință de sfârșit de an cu șefii militari ruși și cu președintele Vladimir Putin, el a spus că numărul ar trebui să includă 695.000 de soldați voluntari contractuali.

Shoigu a propus, de asemenea, creșterea intervalului de vârstă pentru serviciul militar rusesc obligatoriu pentru a acoperi cetățenii ruși cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani.

UPDATE ORA 15.00

Putin: Rusia se va asigura că forțele sale nucleare sunt pregătite de luptă
Președintele Vladimir Putin a promis că Rusia va îndeplini toate obiectivele a ceea ce Moscova numește campania sa militară” în Ucraina, în cadrul unei reuniuni de sfârșit de an a principalilor săi oficiali din domeniul apărării, și a promis că va oferi forțelor sale armate tot ceea ce acestea vor cere pentru a le sprijini.

În discursul său în care a prezentat planurile militare ale țării sale șefilor apărării de la Moscova, Putin a declarat că se va asigura că forțele nucleare ale Rusiei sunt pregătite de luptă și că nu există limite financiare pentru ceea ce guvernul va oferi armatei sale.

UPDATE ORA 14.00

Putin va susține în scurt timp un discurs important și substanțial

Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin urmează să țină în curând un discurs important și substanțial în cadrul consiliului de administrație al Ministerului rus al Apărării.

Anterior, am relatat că liderul rus ar urma să își stabilească obiectivele militare pentru 2023 în cadrul unei întâlniri cu oficialii din domeniul apărării, care va include un mesaj principal din partea ministrului apărării, Serghei Șoigu.

UPDATE ORA 13.00

Joe Biden va anunța un nou pachet semnificativ de asistență de securitate pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești, a precizat el într-un comunicat. Pachetul va fi în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, inclusiv o baterie de rachete Patriot. Statele Unite vor instrui, într-o țară terță, forțele ucrainene cu privire la modul în care să opereze sistemul Patriot, s-a raportat.

UPDATE ORA 12.00

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, va efectua joi o vizită în Rusia pentru discuții privind crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, în sudul Ucrainei, a anunțat agenția de presă RIA Novosti, citându-l pe trimisul Rusiei la instituțiile internaționale de la Viena.

UPDATE ORA 11.00

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că se pare că nicio țară europeană nu a desfășurat o investigație adecvată cu privire la seria de explozii care au rupt gazoductele Nord Stream în septembrie.

UPDATE ORA 10.00

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a întreprins o călătorie surpriză la Beijing și a purtat discuții cu președintele chinez Xi Jinping, în timpul cărora a declarat că au discutat despre conflictul din Ucraina.

Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a postat pe canalul său Telegram o înregistrare video în care apare la întâlnirea cu Xi, zâmbind pentru fotografii și o întâlnire între oficialii chinezi și ruși.

UPDATE ORA 09.00

Biden va anunța un nou pachet de securitate semnificativ pentru Ucraina

În declarație se mai spune că, în timpul vizitei, Biden va anunța un nou pachet semnificativ de asistență de securitate pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești.

UPDATE ORA 08.00

În cadrul unei conferințe telefonice cu reporterii marți, un oficial de rang înalt al administrației, care nu a dorit să fie numit, a declarat că Biden și Zelenski au discutat despre o potențială vizită atunci când au vorbit la telefon pe 11 decembrie, iar Casa Albă a lansat oficial o invitație miercurea trecută.

Biroul lui Zelenski a acceptat invitația vinerea trecută, iar vizita a fost confirmată duminică.

UPDATE ORA 07.00

Președintele rus Vladimir Putin este așteptat să își stabilească obiectivele militare pentru 2023 în cadrul unei reuniuni care va avea loc miercuri, relatează AFP, citând Kremlinul.

Întâlnirea cu oficialii din domeniul apărării va include un mesaj principal al ministrului apărării, Serghei Șoigu.

UPDATE ORA 06.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va deplasa miercuri la Washington, unde este așteptat să viziteze Casa Albă și Capitoliul SUA, potrivit mai multor rapoarte ale presei americane.

Zelenski este așteptat să se întâlnească cu liderii Congresului și cu șefii comisiilor de securitate națională din partidele republican și democrat și ar putea să se adreseze miercuri seară în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, au relatat agențiile de presă.

UPDATE ORA 05.00

Președintele Zelenski a vizitat marți orașul Bakhmut, aflat pe linia frontului. El s-a întâlnit cu reprezentanți militari și a înmânat distincții soldaților, a declarat biroul său.

UPDATE ORA 04.00

Ucraina a fost avertizată să se pregătească pentru noi atacuri rusești asupra infrastructurii sale energetice. Prim-ministrul Denys Shmyhal a declarat că Moscova a dorit ca Ucraina să petreacă Crăciunul și Anul Nou în întuneric.

UPDATE ORA 03.00

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că situația din patru zone din estul Ucrainei – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson – pe care Moscova le-a anexat ilegal în septembrie, este extrem de dificilă.

Anexarea ilegală de către Rusia a celor patru teritorii, care împreună reprezintă 15% din Ucraina, a marcat cea mai mare preluare forțată a unui teritoriu în Europa după cel de-al doilea război mondial și a fost condamnată de Kiev și de aliații săi occidentali ca fiind ilegală. Rusia a suferit eșecuri acute în aceste zone, oprindu-și ambițiile.

UPDATE ORA 02.00

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a condamnat marți sprijinul acordat de Iran Rusiei în războiul din Ucraina și reprimarea continuă a opoziției din această țară, dar a declarat că UE va continua să colaboreze cu Iranul pentru a restabili acordul nuclear iranian din 2015.

UPDATE ORA 01.00

Ucraina își accelerează eforturile de a șterge vestigiile influenței sovietice și rusești din spațiile sale publice prin demolarea monumentelor și redenumirea a sute de străzi pentru a-și onora proprii artiști, poeți, soldați, lideri ai independenței și alții – inclusiv eroi ai războiului din acest an.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele rus Vladimir Putin a dat marți instrucțiuni pentru crearea unui așa-numit grup de lucru care să coordoneze între diverse autorități problemele legate de pregătire și mobilizare, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Putin a dat instrucțiuni pentru a forma un grup de lucru care să asigure interacțiunea autorităților și organizațiilor publice pe probleme de pregătire pentru mobilizare, protecția socială și juridică a cetățenilor ruși care participă la o operațiune militară specială, precum și a familiilor acestora”, se arată în declarație.

Pe 25 noiembrie, Putin s-a întâlnit cu mamele soldaților care luptă în Ucraina și le-a promis că va analiza rapoartele privind neregulile legate de pregătire, aprovizionarea cu alimente și lipsa de uniforme adecvate pentru soldații care luptă în ceea ce Rusia numește operațiunea sa militară specială”, scrie CNN.

La 31 octombrie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că mobilizarea parțială” a sute de mii de cetățeni pentru a lupta în războiul țării împotriva Ucrainei a fost finalizată. Ministerul a precizat că toate activitățile de mobilizare parțială au fost suspendate, împreună cu toate activitățile legate de recrutarea pentru serviciul militar”.

Anunțul Rusiei privind mobilizarea parțială” a stârnit, la vremea respectivă, proteste și un exod al bărbaților din țară.