• Doar astăzi mai pot veni la Iaşi pelerini din alte zone ale ţării
  • Racla cu moaştele sfinte nu va fi scoasă din catedrală, până pe 13 octombrie
  • Anul acesta, regula este că pelerinii nu au voie să intre în contact cu racla

E un altfel de pelerinaj la Sfânta Parascheva, e clar. La fel cum toate sunt diferite anul acesta. Credincioșii nu vor mai putea veni la Iași din toate colțurile țării, așa cum făceau în alți ani.

Iar racla cu moaştele sfinte va fi scoasă în curtea Catedralei abia pe 13 octombrie. Vești deloc bune pentru pelerini.

De 15 ani, Elena Săbiuţă se aşeza prima la rând. Venea cu o zi înainte să se scoată racla, tocmai ca să se roage în linişte şi pleca imediat ce trecea pe la sfântă. 22 de ore dura pelerinajul ei. Anul acesta, în 5 minute, a intrat în catedrală, s-a rugat şi a ieşit.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Trebuie să iau (dezinfectant – n.red.) că nu ştii pe unde pui mâna. De 15 -16 ani de când (vin la racla Sfintei Parascheva – n.red.) sunt tot prima, am vrut să fiu tot prima”, a spus Elena Săbiuță.

Ca Elena, sunt mulți nemulțumiți. Oamenii sunt dezamgiți că nu mai pot să se roage ca în alți ani.

„E lume puţină, biserica goală, păcat. Că e în exterior, că e in interior este tot aceeaşi, dar nu mai e voioşia aia şi mulţimea care venea”, spune o altă persoană venită la racla sfintei de la Iași.

Poate cea mai importantă regulă stabilită de autorităţi este aceea
pelerinii nu mai au voie să intre în contact cu racla.

Cei care vor ajunge în curtea Catedralei vor fi legitimaţi, pentru a se verifica dacă sunt sau nu din Iaşi. Iar dacă autorităţile au spus că pelerinii nu au voie să sărute moaştele, îţi arăt şi reacţia Mitropoliei.

„E clar că racla nu va mai fi scoasă pe 8 octombrie, cum era prevăzut iniţial pentru că nu se mai justifică. Pe 13, în preziua sărbătorii cel mai târziu va fi scoasă şi depusă pe baldachinul amenajat aici în curtea catedralei. Este decizia autorităţilor şi tot autorităţile vor gestiona acest moment, în niciun caz nu avem noi competenţa de a-i legitima şi nu vom face acest lucru”, a spus Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.