• Locuită de peste șase milioane de rezidenți de origine asiatică, California a devenit oarecum un epicentru al intoleranței.
  • Sărbătorile din Chinatown din San Francisco sunt un exemplu de primă mână al acestei uniri a culturilor.
  • Parada atrage anual trei milioane de spectatori și telespectatori.

Pentru prima dată în SUA, Anul Nou Lunar va fi o sărbătoare oficială de stat în California. Două săptămâni de festivități încep duminica aceasta pentru a marca Anul Nou Lunar, sărbătorit de milioane de oameni în China, Asia de Est și în întreaga lume.

Este vorba de reînnoirea relațiilor, de iertarea datoriilor și este aproape religios în sensul că este un nou început pentru viața ta”, a declarat reverendul Norman Fong. Le dorești tuturor – chiar și dușmanilor tăi – pace, dragoste și restaurare”.

În timp ce evenimentul a fost sărbătorit de mult timp în orașele chinezești din SUA, anul acesta este pentru prima dată când va fi recunoscută de guvernul unui stat. Angajații statului nu vor avea o zi liberă plătită, dar noua desemnare este văzută ca un gest de solidaritate pe fondul unui val de sentimente antiasiatice și al violenței alimentate de pandemie.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Între martie 2020 și 2022, organizația non-profit Stop AAPI Hate a înregistrat aproape 11.500 de incidente motivate de ură împotriva americanilor de origine asiatică, de la hărțuire verbală la bătăi violente.

Locuită de peste șase milioane de rezidenți de origine asiatică, California a devenit oarecum un epicentru al intoleranței, potrivit raportului Stop AAPI HATE, cu mai mult de o treime (4.333) din incidentele documentate. Deși incidentele motivate de ură nu mai domină știrile, asiaticii americani, în special persoanele în vârstă și femeile, încă nu se simt în siguranță și mulți și-au pierdut sentimentul de apartenență”, a declarat Manjusha Kulkarni, cofondatoarea organizației.

Declarația din California ne spune cu adevărat că comunitățile noastre merită să fie văzute și auzite și merităm să sărbătorim”, a adăugat ea. Este atât de important să normalizăm experiența asiatico-americană ca parte a experienței americane mai largi și să ne îndepărtăm de excluderea și minimalizarea comunității noastre”.”

Sărbătorile din Chinatown din San Francisco sunt un exemplu de primă mână al acestei uniri a culturilor. Parada atrage anual trei milioane de spectatori și telespectatori, potrivit site-ului său web. Plină de care alegorice, petarde și fanfare, ea este considerată cea mai mare adunare de acest gen din afara Asiei. Calendarul evenimentelor include, de asemenea, un concurs de frumusețe Miss Chinatown, un turneu de baschet și o cursă YMCA.