• Dana Popescu Jourdy este prima femeie corespondent de război din România
  • Jurnalista malteză, Daphne Galizia a murit în anul 2017, după ce mașina ei a explodat
  • Daphne Galizia a acoperit celebrul scandal „Panama Papers”
  • Jurnalistul mexican, Javier Valdez, a fost împușcat, în plină stradă, în 2017
  • Javier Valdez a scris despre cartelurile de droguri din Mexic și legăturile cu guvernul
  • Mexic este cea mai periculoasă țară pentru jurnaliști: 30 au fost uciși, în 2020

Jurnalismul nu este doar o meserie. Este o vocație. Este un mod de a trăi. Iar jurnalistul își riscă uneori viața pentru a-ți aduce informația, pentru a-ți arăta adevărul. Este de cele mai multe ori un profesionist, în prima linie, chiar si în teatrele de război.

Pentru Dana Popescu a fost inconștiență. O recunoaște chiar ea. Avea 23 de ani când a plecat să relateze pentru Radio România despre războiul din fosta Iugoslavie. A acceptat imediat propunerea. Pentru ea, războiul era un lucru intrigant, pe care voia să-l înțeleagă. Tatăl ei luptase în al Doilea Război Mondial.

„Directorul general al radioului pe vremea aceea a venit la mine cu o zi înainte și mi-a zis «vrei să pleci la Belgrad?» și am spus da, bineînțeles! Vroiam să fiu acolo. Am văzut ce înseamnă suferința, ce înseamnă durerea fizică, ce înseamnă moartea”, a spus Dana Popescu.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

Și-a dat seama de realitățile războiului când a văzut un maldăr de puști. A fugit în cameră și a plâns. Atunci a făcut alegerea să fie jurnalist. Și a fost corespondent de război timp de 10 ani. E prima femeie din România, care a ales această meserie.

„Când erai în Bosnia și se luptau sârbi cu bosniacii era simplu, pentru că vedeai tunul aici. (…) În cazul bombardamentelor NATO nu știai de unde, putea să explodezed orinde lângă tine. Sunt momente în care ți-e frică ție pentru viața ta, dar, în același timp nu te gândești la așta, te gândești la dimensiunea jurnalistică”, a adăugat Dana Popescu.

Trei povești care s-au încheiat tragic

Sunt și jurnaliști care caută adevărul, cu orice preț. Îți prezint acum trei povești care s-au încheiat tragic. Daphne este jurnalista malteză care a făcut dezvăluiri în celebrul scandal Panama Papers. A scris despre corupția din guvern, nepotism și acuzațiile de spălare de bani ale înalților demnitari.

În octombrie 2017, Daphne a murit în apropierea casei ei de lângă Mosta, Malta. O bombă a explodat chiar sub mașina în care se afla. În 2013, fusese arestată la doar două ore după ce a publicat un articol despre liderul Opoziției din Malta.

„Mi s-a spus că am fost arestată din cauza unui articol pe care l-am publicat despre liderul opoziției. Nu am nicio dovadă că am fost arestată la cererea Partidului Muncitoresc. Cine ar avea un interes să mă denunțe poliției? Articolul meu a apărut la 7 seara și două ore și jumătate mai târziu, la 21:30, poliția era deja la poarta mea”, spunea Dephne Caruana Galizia.

Javier Valdez a fost unul dintre cei mai prolifici jurnaliști de investigație din Mexic. Ani de zile a scris depre traficul de droguri și cartelurile implicate. A colaborat și cu presa internațională timp de 10 ani. Pe 15 mai 2017, la câțiva metri de redacție, a fost împușcat în mijlocul străzii. Președintele mexican a spus că este o „crimă rușinoasă”.

„Cine are puterea? Cine omoară oamenii pe stradă? Cine distribuie drogurile? Ai nevoie de aceste informații, pentru a știi ce să publici, dar, cel mai important, ce să nu publici. Voi continua să scriu. Aceasta este pasiunea mea. Este munca mea. Iau antidepresive, somnifere. Am nevoie de ele”, spunea Javier Valdez.

În 2018, Ján Kuciak a fost împușcat de două ori în piept, cu o armă de 9 milimetri. Era cu logodnica lui, în casa lor de lângă Bratislava. Martina a fost împușcată în cap.

Ján avea 27 de ani. Scria despre evaziune fiscală și delapidări din fonduri europene, asociate partidului aflat la putere în Slovacia, la acea vreme. A fost ucis înainte să termine investigațiile care legau unii politicieni slovaci de crima organizată italiană. Premierul de atunci a promis o recompensă de 1,2 milioane dolari pentru orice informație legată de criminali.

„Avem suspiciuni (n.r. referitor la crimă). Dar, credem că este legată de investigațiile sale”, a spus Martin Turcek, unul dintre colegii lui Ján.

Nici până azi nu au fost găsiți adevărații criminali.