• Anul trecut, oamenii de știință Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi au împărțit premiul pentru fizică.
  • Premiul vechi de peste un secol, în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (902.315 dolari), este acordat de Academia Regală Suedeză de Științe.
  • Premiul pentru fizică a ocupat adesea un loc central printre premii.

Oamenii de știință Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger au primit Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2022 pentru progresele lor în mecanica cuantică privind comportamentul particulelor subatomice, deschizând astfel calea către supercomputere și comunicații criptate.

Premiile au fost acordate pentru experimentele cu fotoni încurcați, stabilirea încălcării inegalităților Bell și pionieratul în știința informației cuantice”, a anunțat marți organismul de acordare a premiilor. Academia Regală Suedeză de Științe a declarat că laureații – Aspect este francez, Clauser american și Zeilinger austriac – au permis continuarea cercetării fundamentale și, de asemenea, au deschis potențial calea pentru noi tehnologii practice.

Există acum un vast domeniu de cercetare care include computere cuantice, rețele cuantice și comunicații criptate cuantice sigure”, a declarat Academia.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Premiul vechi de peste un secol, în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (902.315 dolari), este acordat de Academia Regală Suedeză de Științe. Fizica este al doilea Nobel acordat în această săptămână, după ce luni, geneticianul suedez Svante Paabo a câștigat premiul pentru Fiziologie sau Medicină.

Prestigioasele premii pentru realizări în domeniul științei, literaturii și păcii au fost create prin testamentul lui Alfred Nobel, care a făcut avere din invenția dinamitei, și au fost acordate începând din 1901, cu câteva întreruperi, în principal cele două războaie mondiale.

Premiul pentru fizică a ocupat adesea un loc central printre premii, având în prim plan nume cunoscute ale științei, precum Albert Einstein, Max Planck, Pierre Curie și Marie Curie, și recompensând descoperiri care au schimbat modul în care vedem lumea.

Academia Regală Suedeză de Științe a declarat că laureații – Aspect este francez, Clauser american și Zeilinger austriac – au permis continuarea cercetării fundamentale și, de asemenea, au deschis potențial calea pentru noi tehnologii practice. Există acum un vast domeniu de cercetare care include computere cuantice, rețele cuantice și comunicații criptate cuantice sigure”, a declarat aceasta într-o declarație.

Premiul mai vechi de peste un secol, în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (902.315 dolari), este acordat de Academia Regală Suedeză de Științe. Prestigioasele premii pentru realizări în domeniul științei, literaturii și păcii au fost create prin testamentul lui Alfred Nobel, care a făcut avere din invenția dinamitei, și au fost acordate începând din 1901, cu câteva întreruperi, în principal în timpul celor două războaie mondiale.

Premiul pentru fizică a ocupat adesea un loc central printre premii, având în prim plan nume cunoscute ale științei, precum Albert Einstein, Max Planck, Pierre Curie și Marie Curie, și recompensând descoperiri care au schimbat modul în care vedem lumea.

Anul trecut, oamenii de știință Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi au împărțit premiul pentru fizică pentru activitatea lor privind sistemele fizice complexe, cum ar fi schimbările climatice ale Pământului, esențiale pentru înțelegerea încălzirii globale.