Președintele Klaus Iohannis: Timişoara – Capitală Europeană a Culturii îşi va proba succesul prin moştenirea de lungă durată

  • Iohannis a transmis, vineri, un mesaj în cadrul ceremoniei de deschidere a Programului Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
  • Şeful statului a urat mult succes Programului Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, afirmând că este unul dintre cele mai importante momente ale istoriei oraşului de pe Bega din secolul XXI.
  • Timişoara este Capitală Culturală Europeană în 2023 alături de Elefsina (Grecia) şi de Veszprém (Ungaria).

Timişorenii au dovedit că vor şi pot să-şi lumineze oraşul prin ei înşişi, prin cultură şi implicare comunitară, se arată în mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis la deschiderea programului Timişoara, capitală Culturală Europeană.

„Astăzi, la 16 ani de la prima capitală românească a culturii europene, dumneavoastră veniţi cu un proiect prin care timişorenii şi mândra comunitate a bănăţenilor îşi prezintă şi îşi valorifică tradiţiile şi energiile culturale, spiritul civic şi aspiraţiile. Titlul de Capitală Europeană a Culturii nu a fost uşor de obţinut, 14 oraşe din România fiind înscrise într-o competiţie puternică. Timişoara a fost cea care a primit laurii pentru că a prezentat un program ambiţios şi novator. Light Your City a câştigat prin viziunea pe care o promovează, care nu doar fructifică resursele culturale ale oraşului şi ale zonei în care este situat acesta, dar propune un înnoit angajament civic şi are drept obiectiv transformarea Timişoarei într-un pol cultural de relevanţă europeană. Vă doresc ca acest deziderat să se împlinească!” , se arată în mesajul transmis de preşedinte.

Şeful statului a precizat că, de la decizia juriului european din 2016 şi până astăzi, a fost parcurs un drum greu, care a presupus eforturi susţinute pentru a depăşi momentele extrem de dificile care au afectat punerea în practică a proiectului.

„Am acordat Înaltul Patronaj nu doar unui proiect cultural de excepţie, ci şi ca recunoaştere a faptului că, aşa cum spune sloganul programului, timişorenii au dovedit că vor şi pot să-şi lumineze oraşul prin ei înşişi, prin cultură şi implicare comunitară” , mai arată preşedintele.

Acesta le-a urat timişorenilor să se bucure de ceea ce Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii le va oferi, să primească şi să dea mai departe, cu generozitate, lumina creaţiei şi a cunoaşterii.

„Atunci când, la sfârşitul anului, programul cultural se va fi încheiat formal, vă doresc să constataţi că un astfel de proiect ambiţios nu se termină niciodată în acelaşi timp la căderea ultimei cortine. Sunt convins că Timişoara – Capitală Europeană a Culturii îşi va proba succesul prin moştenirea de lungă durată şi cât mai bogată pe care o va lăsa culturii” , se mai arată în mesaj.

Timişoara este Capitală Culturală Europeană în 2023 alături de Elefsina (Grecia) şi de Veszprém (Ungaria).