- Peste o mie de tineri se luptă pentru un loc la şcolile care îi scot poliţişti de penitenciare
- Numai la Craiova, s-au înscris aproximativ 500 de persoane
- Salariul unui agent de penitenciar porneşte de la aproximativ 3000 lei pe lună şi poate ajunge şi la 5000 lei pe lună
Să fii poliţist de penitenciar pare să fie o nouă modă printre tinerii din România, care „se bat” să prindă un loc într-o puşcărie. Cea mai mare concurenţă este la Şcoala Naţională a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna. Aproximativ 800 de candidaţi s-au înscris, până acum, şi se luptă pentru 242 de locuri.
Advertisment
Alexandra are 18 ani şi vrea să fie agent de penitenciar. Este una dintre cele 119 tinere din Dolj care speră că se va număra printre cele 31 de femei „ admise” la Şcoala de Agenţi de la Târgu Ocna.
Şi Mihai vrea să îmbrace uniforma de la penitenciar. A renunţat la cea de la armată pentru că, spune el, la puşcărie se câştigă mai bine şi eşti „mai bine văzut” în societate.
Recomandări
„Ai un loc de muncă stabil. Este o modalitate de a-ţi crea un viitor”, spune Alexandra, în timp ce Mihai are în vedere aspectul financiar: „Undeva la …4 mii de lei pe lună. Plus sporuri. E destul de motivant pentru viaţa noastră de zi cu zi.”
În schimb, Florin, a lăsat deoparte “light design”- ul şi, la 32 de ani, visează să schimbe lumea din spatele gratiilor. „Mi se pare un sistem care îţi ordonează viaţa, îţi oferă siguranţă şi poţi face ceva bun pentru comunitate”, crede el
Concursul nu este uşor. Ai de trecut examenul psihologic, probele sportive şi examenul scris la Limba română şi la Istorie. Efortul merită, recunoaşte Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
„Un agent de penitenciare debutant câştigă undeva la trei mii de lei, inclusiv acea normă de hrană pe care o primesc toţi angajaţii din sistemul penitenciar şi din zona de ordine publică. (…) Pe lângă asta, beneficiază de decontul pentru transport şi chirie”, explică Sorin Dumitraşcu, preşedinte FSANP.
- Ce ai face dacă ai deveni milionar? Cum își cheltuie banii câștigătorii de la Loteria britanică
- Florenţa ia măsuri pentru a reduce turismul excesiv. Sunt interzise cutiile de chei utilizate de proprietarii de locuinţe închiriate pe termen scurt
- Un român din cinci spune că citește cel mult cinci cărți pe an. În ultimul an, doar 16% dintre români au mers la un târg de carte
- Ozempic nu e medicamentul minune pentru slăbire. Ce efecte surprinzătoare are tratamentul
- Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor de atac sinucigaș
Partenerii noștri