• Obiceiurile funerare diferă foarte mult de la o cultură la alta, iar aceste diferențe în ceea ce privește modul în care diferite grupuri de oameni își înmormântează și își jelesc morții sunt adesea determinate de religie.
  • Timp de secole, unele culturi au invocat practica de a acoperi oglinzile pentru o perioadă de timp după moartea unei persoane dragi.
  • Oglinzile așa cum le cunoaștem – adică cele compuse din sticlă cu o parte vopsită în argintiu – datează doar de aproximativ 200 de ani, fiind inventate în Germania în 1835 (via SCI Planet).

Obiceiurile funerare diferă foarte mult de la o cultură la alta, iar aceste diferențe în ceea ce privește modul în care diferite grupuri de oameni își înmormântează și își jelesc morții sunt adesea determinate de religie. Mai mult, diferite culturi din cadrul diferitelor religii vor practica, de asemenea, propriile tradiții funerare, care pot fi diferite de cele ale oamenilor de aceeași religie, dar dintr-o altă parte a lumii.

De exemplu, după cum notează Cremation Resource, unii creștini cred cu tărie că cel credincios ar trebui să fie îngropat, considerând că trupul său fizic va fi înviat la revenirea lui Iisus Hristos. Cu toate acestea, alți creștini optează pentru aranjamente finale mai puțin tradiționale, cum ar fi incinerarea. Biblia, la rândul ei, fie tace în legătură cu acest subiect, fie este ambiguă în această privință, în funcție de punctul tău de vedere.

Timp de secole, unele culturi au invocat practica de a acoperi oglinzile pentru o perioadă de timp după moartea unei persoane dragi. După cum notează Grunge, dedicat planificării sfârșitului vieții, este o tradiție atât în iudaism, cât și în catolicism, deși în această din urmă credință, această practică este limitată în mare măsură la un anumit grup de oameni. Iar rădăcinile acestei tradiții datează de mii de ani, probabil de la grecii și romanii antici.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Oglinda și superstițiile

Oglinzile așa cum le cunoaștem – adică cele compuse din sticlă cu o parte vopsită în argintiu – datează doar de aproximativ 200 de ani, fiind inventate în Germania în 1835 (via SCI Planet). Cu toate acestea, suprafețele reflectorizante – o bucată de metal neted, de exemplu, sau suprafața unui pârâu – sunt anterioare cu milioane de ani sosirii oamenilor pe această planetă. Și multe culturi umane au folosit suprafețele reflectorizante pentru divinație și altele asemenea.

Romanii antici, la rândul lor, credeau că suprafețele reflectorizante erau vehicule prin care zeii puteau observa sufletele oamenilor, iar deteriorarea sau desfigurarea uneia era considerată extrem de lipsită de respect (conform Universității din Carolina de Sud); este posibil ca această superstiție să fi dus la credința, în culturile occidentale, că spargerea unei oglinzi aduce o perioadă de ghinion. Romanii au creat un precedent pentru legarea oglinzii de sufletul uman, iar două mii de ani mai târziu, această credință se manifestă în mai multe grupuri de oameni care acoperă oglinzile după moartea unei persoane dragi.

Oglinzi acoperite în iudaism și în creștinism

În iudaism, moartea unei persoane dragi este urmată de o shiva – o perioadă de șapte zile de doliu (prin intermediul Capelei Sinai). În această perioadă, persoanele în doliu nu se bărbieresc și nu se machiază, ca expresie a credinței potrivit căreia concentrarea asupra aspectului personal nu este importantă în timpul unei perioade de doliu.

În mod similar, în timpul unui shiva, oglinzile sunt acoperite; nu din cauza vreunei legături între superstițiile romane și credința în legăturile lor cu sufletul uman, ci, ca o modalitate de a ne reaminti că observarea shiva nu este despre noi înșine, ci mai degrabă un moment în care să ne concentrăm asupra celui decedat. Conceptul de vanitate este evitat, deoarece acesta este considerat un moment de auto-reflecție, pentru a ne concentra asupra propriului interior și nu asupra aparențelor exterioare”. Cu toate acestea, textul religios evreiesc Talmudul învață că sufletul poate intra prin suprafețe reflectorizante.

Diverse grupuri creștine acoperă, de asemenea, oglinzile după moartea unei persoane dragi. De exemplu, unii catolici irlandezi întorc suprafețele reflectorizante ale oglinzilor spre perete „pentru a ascunde corpul fizic de suflet”. Unii catolici polonezi își acoperă oglinzile „pentru ca sufletul să nu fie prins în capcană”, iar unii creștini ortodocși ruși acoperă oglinzile din casa lor cu pânze negre „pentru a ușura călătoria celui decedat în viața de apoi”.