• Catedrala din Valencia ar putea deveni loc de pelerinaj pentru creștini dacă se va dovedi că spaniolii se afla în posesia Sfântului Graal, cel mai important artefact din istorie.
  • Cu toate că mulți consideră Sfântul Graal doar o legendă, vasul în care Iosif din Arimateea ar fi strâns sângele lui Iisus Hristos a fost vânat de întreaga lume creștină timp de sute de ani.
  • O nouă ipoteză lansată de istoricii din Valencia susține că Sfântul Graal ar fi deja expus în Catedrala din cartierul La Seu și nu în Basilica San Isidro din Leon, cum se credea initial.

Catedrala din Valencia ar putea fi loc de pelerinaj pentru creștini, dacă spaniolii vor reuși să demonstreze că se afla în posesia Sfântului Graal, expus la loc de cinste în lăcașul de cult. Sfântul Graal  poate fi o simplă legendă, însă pentru credincioși reprezintă cel mai important artefact din istorie, vasul în care Iosif din Arimateea a strâns sângele lui Iisus Hristos după crucificare. De asemenea, din sfânta cupă  Iisus Hristos ar fi băut la Cina cea de Taină.

Pentru enoriașii din Valencia, cât și pentru reprezentanții bisericii, nu există nici cea mai mica îndoială că Sfântul Graal este expus în acest lăcaș de cult. „Mereu am spus că dovada e clară”, a punctat Jose Verdeguer, curator de vază al Catedralei. „Dovada o compar mereu cu crengile unui copac. Dacă ai doar o crenguță, se rupe ușor, dacă ai 50 alăturate e greu să le mai rupi”, a completat bărbatul, conform BBC.

Vorbind strict despre dovezi, Verdeguer a analizat pocalul și a studiat și sute de documente din antichitate care descriu Sfântul Graal, pentru comparație. Cupa e compusă din două părți: prima e făcută dintr-o piatră roșiatică de agat și o raclă de aur. Arheologii au stabilit că artefactul datează din primul secol, fiind făurit undeva între Palestina și Egipt.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Istoricul Ana Mafe a stability că aurul a fost adăugat peste 1000 de ani, cel mai probabil de artizani care știau însemnătatea acelui pocal. Mai mult, s-a stabilit că mărimea cupei este identică cu ceea ce ar fi folosit evreii pe vremea lui Iisus.

Marea întrebare rămâne, însă, cum a ajuns pocalul de la Ierusalim la Valencia? Legenda spune că Cina cea de Taină a avut loc în casa Sfântului Marcu. În anul 70, Marcu a fugit din Ierusalim după invazia romanilor, și a ajuns până la Roma, unde a lăsat Sfântul Graal. În anul 1400 se crede că pocalul sfânt ar fi fost trimis de către Papa de atunci la Valencia, pentru a-l proteja de războaie.

De atunci, pocalul a rămas în Catedrala din Valencia, fiind folosit la slujbă de către Papa Ioan Paul al II-lea sau Papa Benedict al  XVI-lea. „Dacă a existat, cu adevărat, un astfel de pocal care a stat în mâinile lui Iisus Hristos, dacă studiem toate detaliile putem spune, fără echivoc, că doar cel din Valencia poate fi Sfântul Graal”, a concluzionat istoricul Mafe.

Credincioșii spun despre Sfântul Graal că ar avea puteri miraculoase, fiind căutat sute de ani de cavaleri, sau chiar și de naziști, în cultura populară.