• Solstițiul de iarnă va avea loc pe data de 21 decembrie, la ora 17:59.
  • După această dată, durata zilei începe să crească cu 3 minute zilnic.
  • Durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va fi de 15 ore și 10 minute.

Solstițiul de iarnă va avea loc pe data de 21 decembrie, la ora 17:59.

Cuvântul „solstițiu” provine din latinescul „solstitium”, însemnând literal „Soare nemişcat”.

Aces eveniment marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică, adică, cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

După această dată, durata zilei începe să crească cu 3 minute zilnic, până la solstițiul de vară din 2022, care va avea loc pe data de 21 iunie.

La data de 21 decembrie, marți, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest.

Așadar, în această zi, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va fi de 15 ore și 10 minute.

Deși se poate calcula momentul solstițiului, observarea directă de către amatori este imposibilă, deoarece Soarele se mișcă prea încet sau pare să stea nemișcat.

Istorie și semnificație culturală

În multe culturi străvechi, solstițiul de iarnă reprezintă începutul unui nou an. În trecut, această zi era sărbătorită cu festivități și ritualuri închinate zeului Soare.

Cea mai veche referinţă scrisă despre o astfel de săbătoare care ținea 12 zile a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia.

Multe mitologii și tradiții culturale sunt constituite în funcție de acest ciclu anual, deoarece oamenii depindeau economic de monitorizarea progresului anotimpurilor.