- Piesa nu e recomandată minorilor, are scene cu conotații sexuale.
- Criticii piesei spun că scenele sunt prea explicite.
- Cei mai duri critici vor demisia conducerii TNB.
- Biserica Ortodoxă Română a emis un comunicat dur la adresa piesei.
- BOR o numește o „rușine la adresa credinței”.
- TNB se apără: judecați pe baza unor clipuri scoase din context.
Cât de lungă este distanța de la artă la blasfemie? Depinde cât ai văzut din spectacol, crede regizorul. E dezbaterea săptămânii la Teatrul Național București. Spectacolul „Proorocul Ilie” jucat de o lună încoace stârnește comentarii fără sfârșit. Încă de la premieră, spectatorilor le-a fost atrasă atenția că este „nerecomandată minorilor sub 18 ani, cu scene care îi pot afecta emoțional, limbaj licențios, scene cu conotație sexuală”.
Advertisment
După o lună de spectacole, imaginile au început să-i deranjeze pe unii dintre spectatori. „Erau prea explicite și nu în spiritul postului Paștelui”. Cei mai duri din criticii la adresa piesei cer conducerii Teatrului Național să-și dea demisia, altfel vin cu sutele în fața TNB în mai, la următorul spectacol.
„Luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creștine în timpul interpretării piesei de teatru „Proorocul Ilie” și sperăm ca, pe viitor, manifestările culturale să continue să respecte dimensiunea sacră a acestora, fără a prejudicia în vreun fel valoarea lor spirituală” – Biserica Ortodoxă Română.
Recomandări
„O rușine la adresa credinței”
Biserica Ortodoxă a reacționat printr-un comunicat oficial. Regizorul Botond Nagy și actorii sunt urecheați pentru că au pus în scenă „o rușine la adresa credinței”. BOR acuză că simbolurile religioase au fost utilizate defăimător și piesa nu are nicio legătură cu creștinismul.
Conducerea teatrului se apără: „Nu ați văzut toată piesa și judecați pe baza unor clipuri scoase din context”.
„Spectacolul Proorocul Ilie nu își propune să aducă vreo ofensă credinței creștine sau oricărei alte convingeri religioase. Dimpotrivă, montarea este o reflecție asupra credinței, asupra fragilității convingerilor umane și asupra pericolelor extremismului de orice fel”, susține Teatrul Național București.
„Este un demers artistic care încurajează toleranța, dialogul și o înțelegere mai profundă a complexității spiritului uman”, explică reprezentanții TNB. Un clip din piesa „Proorocul Ilie” devenit viral pe TikTok – cu peste 200 de mii de vizualizări.
Proorocul Ilie spune povestea reală a unui predicator, Eliasz Klimowicz. Piesa are la bază textul dramaturgului polonez Tadeusz Słobodzianek. El povestește despre o lume primitivă în credințe și valori, aflată în pericol din cauza fanatismului religios și a ideologiilor extremiste. În piesă, personajul principal Eliasz devine Ilya – echivalentul românescului Ilie – și se autoproclamă profet biblic.
Citește și
- Compania lui Musk, xAI, cumpără platforma X pentru 33 de miliarde de dolari. Musk a plătit exclusiv prin acțiuni
- LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 1.130. Volodimir Zelenski a declarat că forțele Kievului au făcut „anumiți pași” în afara regiunii Kursk
- LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 540. Israelul bombardează un cartier din Beirut. Femei și copii se numără printre cele 22 de persoane ucise