• Ziua păcălelilor ar fi pomenită pentru prima dată în Povestirile din Canterbury din secolul XIV.
  • În Franța, celebrul poisson d’avril apare într-un poem din 1508.
  • Există teorii potrivit cărora sărbătoarea ar fi legată de obiceiuri romane ori chiar de potopul lui Noe.

E ziua păcălelilor într-o vreme în care fake news te sperie tot mai tare. 1 aprilie are o întreagă istorie în spate. În principiu, păcăleala ar fi legată de sfârșitul sărbătorilor de intrare în noul an, așa cum era el marcat la începutul primăverii în Roma antică. Dar sunt teorii care au împins tradiția până la simțul umorului evreiesc, legând-o de primele zile de după Potop, când Noe trimite primele păsări să vadă dacă pot să găsească pământ.

Într-un moment în care vezi cât de departe pot merge știrile false, ori teoriile conspirației, oricât ne place să ne repetăm că minciuna are picioare scurte, ar fi greu să stabilești o limită. Poate și din cauza asta, de 1 aprilie și de o farsă fatală a rămas legat sfârșitul personajului Mitică pentru Ion Luca Caragiale. Dar poți să citești și invers: între toate păcălelile, uite că și poveștile și lumea rezistă.

Cum rezistă și superstiția că păcălelile e bine să le faci azi până la prânz, altfel, fie îți aduc ghinion, fie te fac de râs tot pe tine. Dar știi de ce s-ar putea să țină farmecul zilei păcălelilor? De faptul că o păcăleală arată și cât de atent ești să nu le jignești inteligența celor cărora le este destinată.

Recomandări

CE SE ALEGE DE ROMÂNIA?
VREA RUSIA ACORDUL?
JOACĂ LA NOI ÎN TEREN
CE SE ALEGE DE UCRAINA
PUTIN, STOP!
CHINA DĂ ÎNAPOI?

Citește și