• Statuia lui Costin Ioniță a stârnit furia locuitorilor din Iași.
  • Statuia „Hidra” ilustrează un om îmbrăcat în palton cu 7 capete.
  • Lucrarea simbolizează clasa politică actuală din România.

Unde e problema: la statuie sau la politicienii din România? O sculptură a artistului Costin Ioniță a stârnit furia în rândul locuitorilor din Iași. Statuia ilustrează un om îmbrăcat în palton, dar în loc de un cap are 7… în formă de trandafiri. Intitulată „Hidra”, lucrarea simbolizează clasa politică actuală din România, lipsa de verticalitate și umanitate a acesteia. Totuși cetățenii văd altceva… o lucrare satanică. Motiv pentru care îl jignesc și îl amenință pe artist, ceea ce pe el nu îl îngrijorează. Ce îl îngrijorează e ca ieșenii să nu-i distrugă cumva opera de artă.

Scultptura face parte din proiectul de artă contemporană „1990”, pentru înlocuirea temporară a fostei statui a lui Lenin din Piața Frescei din București. „În imaginea mea, Lenin a fost dat jos, decapitat și așa au crescut flori”, spune Costin Ioniță.

Bucureșteanul a creat statuia în 2012 și a plasat-o în București, moment în care oamenii au criticat-o pentru aspectul său demonic. Acum că a fost dusă în Iași pentru evenimentul „Luna Sculptorilor Români”, statuia are parte de același val de critici și amenințări. „O porcărie ordinară, trebuie distrusă” este unul din comentariile de pe internet.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE

Citește și: