• ȘTII ce zi e azi și ȘTII că 20 noiembrie înseamnă mai mult decât o simplă zi de vineri.
  • Azi este ziua de naștere a lui Joe Biden, președintele ales al Statelor Unite ale Americii. Împlinește 78 de ani.
  • Este Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. 
  • Microsoft a lansat sistemul de operare Windows 1.0, în 1983.
  • Regina Elisabeta a II-a se căsătorea cu prințul Philip, în 1947.
  • S-a născut Selma Lagerlöf, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură. 

Azi, 20 noiembrie, calendarul aduce mai aproape de noi evenimente din cele mai diverse. 

De la aniversarea lui Joe Biden, președintele ales al Statelor Unite ale Americii, la lansarea sistemului de operare Windows 1.0. 

Azi este Ziua Internațională a Drepturilor Copilului și, tot azi, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii se căsătorea cu prințul Philip.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Într-o zi de 20 noiembrie, se năștea Selma Lagerlöf, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură.

20 noiembrie 1942, ziua de naștere a lui Joe Biden, președintele ales al SUA

ȘTII ce zi e azi. Top 5 evenimente, 20 noiembrie
Sursa Foto: Profimedia

ȘTII ce zi e azi dacă ai urmărit alegerile din SUA.

Joe Biden, așa cum îl știm cu toții, sau Joseph Robinette Biden s-a născut în Scranton, Pennsylvania. 

Și-a cunoscut prima soție, pe Neila Hunter, în vacanța dintre primul și al doilea an de facultate. La a doua întâlnire cu Neila Hunter, Biden nu avea suficienți bani pentru nota de plată. Neila i-a strecurat pe sub masă 20 de dolari, relatează Politico.

Când l-a întâlnit pentru prima dată, mama soției sale l-a întrebat ce plănuiește să facă în viață și din ce își va câștiga existența. Biden i-a spus că vrea să fie, la un moment dat, președintele SUA. 

Neila Hunter a murit în 1972, într-un accident de mașină. Cinci ani mai târziu, în 1977, Joe Biden se recăsătorește cu Jill Tracy Jacobs, profesoară de engleză. S-au cunoscut la un blind date.

Biden a intrat în Senatul SUA la doar 29 de ani. A mai candidat pentru a fi reprezentantul democraților în cursa prezidențială în 1988 și în 2008. Azi, 20 noiembrie 2020, Joe Biden împlinește 78 de ani.

Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor

ȘTII ce zi e azi. Top 5 evenimente, 20 noiembrie
Sursa Foto: Profimedia

Adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului este sărbătorită în fiecare an pe 20 noiembrie. Conform UNICEF, azi se împlinesc 31 de ani de la adoptarea Convenției.

Statista a publicat pe 6 octombrie 2020 un raport care arăta că aproximativ 26% din populația lumii înseamnă copii sunt 15 ani.

În Europa, la data de 6 octombrie 2020, 16% din populație este reprezentată de copii sub 15 ani. 

În 1983, Microsoft lansa sistemul de operare Windows 1.0

ȘTII ce zi e azi. Top 5 evenimente, 20 noiembrie
Sursa Foto: Profimedia

ȘTII ce zi e azi dacă ai acasă un laptop sau calculator cu Windows. Pe 20 noiembrie 1983, Microsoft lansa primul sistem de operare cu interfață grafică.

Windows 1.0 nu avea foarte multe capacități de multi-tasking pentru programele MS-DOS existente la vremea respectivă, conform Wikipedia. Specialiștii spun că Windows 1.0 era, de fapt, o înfățișare a MS-DOS-ului sau, altfel spus, un chip prietenos al acestuia. 

Programele care rulau pe Windows 1.0 erau următoarele: Calculator, Calendar, Notepad, Paint, Ceasul, dar și altele.

Windows 1.0 a fost înlocuit de Windows 2.0 în noiembrie 1987 – sistem de operare în care apare, pentru prima oară, Panoul de Control. 

Pe 31 decembrie 2001, Windows 2.0 a încetat să mai primească update-uri din partea Microsoft, iar dezvoltarea sistemelor de operare din această serie a fost oprită.

În 1947, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii se căsătorea cu prințul Philip

ȘTII ce zi e azi. Top 5 evenimente, 20 noiembrie
Sursa Foto: Profimedia

Pe 20 noiembrie 1947, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și prințul Philip se căsătoreau. Cei doi s-au cunoscut în 1934. Logodna lor a fost anunțată oficial pe 9 iulie 1947. 

Tortul de nuntă a avut aproximativ 3 metri înălțime, iar Regina Elisabeta a avut 8 domnișoare de onoare. Au avut 2.000 de invitați, printre care Regele Irak-ului și Prințul Bernhard și Prințesa Juliana ai Olandei, conform Royal.uk.

Ceremonia a fost înregistrată de Radio BBC și transmisă către 200 de milioane de oameni din lume. Verighetele au fost confecționate dintr-o pepită de aur galez, provenită din mina Clogau Saint David, de lângă Dolgellau.

Din cauza raționalizării, măsură implementată imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost nevoită să-și plătească rochia de mireasă cu tichete de raționalizare.

Pentru asta, sute de oameni din Marea Britanie i-au trimis Reginei cupoane, în ideea de a o ajuta să-și cumpere rochia de mireasă. Acestea au fost returnate pentru că ar fi fost ilegal să cumperi bunuri cu tichetele altor persoane.

Selma Lagerlöf, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură, s-a născut pe 20 noiembrie 1858

ȘTII ce zi e azi. Top 5 evenimente, 20 noiembrie
Sursa Foto: Profimedia

ȘTII ce zi e azi dacă ai citit „Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia”. 

Selma Lagerlöf s-a născut în Mårbacka, Värmland. „O mie şi una de nopţi” a fost printre preferatele sale, iar la vârsta de 15 ani a început să scrie versuri și și-a propus să devină scriitoare. 

În 1909 a primit Premiul Nobel pentru Literatură, iar în 1914 a primit titlul de Doctor Honoris Causa, urmând să devină membru al Academiei Suedeze. 

ȘTII despre film, lectură și muzică bună

După un top 5 al evenimentelor care au avut loc azi ai nevoie și de un film bun.

În plus, cititul face viața mai frumoasă, iar muzica aduce un strop de culoare în fiecare zi.