• Vânzarea tabloului Lady With A Fan (Dame Mit Facher)” din New Bond Street reprezintă un nou record pentru Klimt.
  • Ultimul portret pictat de artistul Gustav Klimt înainte de moartea sa a fost vândut pentru 85,3 milioane.
  • Casa de licitații a precizat că, după zece minute de licitație între patru iubitori de artă, lucrarea a ajuns la un colecționar din Hong Kong.

Ultimul portret pictat de artistul Gustav Klimt înainte de moartea sa a fost vândut pentru 85,3 milioane de lire sterline la o licitație organizată la Londra. Sotheby’s a declarat că vânzarea tabloului Lady With A Fan (Dame Mit Facher)” din New Bond Street reprezintă un nou record pentru Klimt și a devenit cea mai valoroasă operă de artă vândută la licitație în Europa, informează The Independent.

Helena Newman, adjudecător și președinte al Sotheby’s Europe a declarat: Ambele sunt în vânzare: Dame Mit Facher (Doamna cu evantai) este o mărturie absolută a geniului artistic al lui Klimt – o lucrare care a captat imaginația tuturor celor care au văzut-o. A fost o onoare să văd acest nivel ridicat de entuziasm aici, la Londra, în această seară, și să văd că tabloul este urmărit cu atâta ardoare. Și a fost, bineînțeles, cea mai mare onoare să dăm jos ciocanul pe o lucrare care a intrat, cum se cuvine, în istoria licitațiilor.”

Casa de licitații a precizat că, după zece minute de licitație între patru iubitori de artă, lucrarea a ajuns la un colecționar din Hong Kong. În 2010, casa de licitații a vândut la Londra sculptura din bronz a artistului elvețian Alberto Giacometti, L’homme Qui Marche I (Omul care merge I), pentru 104,3 milioane de dolari.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE
COPIII ROMÂNI, AFECTAȚI DE BOLI PSIHICE
O NOUĂ MISIUNE NASA
FRANȚA ÎȘI RECUPEREAZĂ RECORDUL MONDIAL

Artistul austriac Klimt, cunoscut și pentru Sărutul” (Der Kuss), a murit în 1918, la vârsta de 55 de ani. Klimt a început să lucreze la Lady With A Fan” în 1917, moment în care se număra printre cei mai celebri portretiști din Europa, primind comenzi la prețuri mult mai mari decât contemporanii săi. Tabloul a fost achiziționat la scurt timp după moartea sa de către industriașul vienez Erwin Boohler, a cărui familie era prietenă apropiată și mecena atât a lui Klimt, cât și a colegului pictor Egon Schiele.

Citește și: