Suma record plătită pentru tabloul lui Gustav Klimt, „Doamna cu evantai”. A devenit cea mai valoroasă operă de artă vândută vreodată la o licitaţie în Europa

Ultimul portret pictat de artistul Gustav Klimt înainte de moartea sa a fost vândut pentru 85,3 milioane de lire sterline la o licitație organizată la Londra. Sotheby’s a declarat că vânzarea tabloului Lady With A Fan (Dame Mit Facher)” din New Bond Street reprezintă un nou record pentru Klimt și a devenit cea mai valoroasă operă de artă vândută la licitație în Europa, informează The Independent.

Helena Newman, adjudecător și președinte al Sotheby’s Europe a declarat: Ambele sunt în vânzare: Dame Mit Facher (Doamna cu evantai) este o mărturie absolută a geniului artistic al lui Klimt – o lucrare care a captat imaginația tuturor celor care au văzut-o. A fost o onoare să văd acest nivel ridicat de entuziasm aici, la Londra, în această seară, și să văd că tabloul este urmărit cu atâta ardoare. Și a fost, bineînțeles, cea mai mare onoare să dăm jos ciocanul pe o lucrare care a intrat, cum se cuvine, în istoria licitațiilor.”

Casa de licitații a precizat că, după zece minute de licitație între patru iubitori de artă, lucrarea a ajuns la un colecționar din Hong Kong. În 2010, casa de licitații a vândut la Londra sculptura din bronz a artistului elvețian Alberto Giacometti, L’homme Qui Marche I (Omul care merge I), pentru 104,3 milioane de dolari.

Artistul austriac Klimt, cunoscut și pentru Sărutul” (Der Kuss), a murit în 1918, la vârsta de 55 de ani. Klimt a început să lucreze la Lady With A Fan” în 1917, moment în care se număra printre cei mai celebri portretiști din Europa, primind comenzi la prețuri mult mai mari decât contemporanii săi. Tabloul a fost achiziționat la scurt timp după moartea sa de către industriașul vienez Erwin Boohler, a cărui familie era prietenă apropiată și mecena atât a lui Klimt, cât și a colegului pictor Egon Schiele.

Citește și:

Exit mobile version