- 67% dintre români vizitează monumente anual.
- 48% români nu au participat la niciun eveniment cultural în ultimul an.
- Doar 25% dintre tineri au mers la un spectacol de teatru în 2023.
Când ai mers ultima dată la teatru? Cultura românească în 2023 se află la răscruce, arată Barometrul de Consum Cultural: în timp ce festivalurile atrag masiv publicul tânăr, teatrul sau opera sunt lăsate pe locul doi. Jumătate dintre tinerii între 18-35 de ani preferă festivalurile muzicale, față de doar 25% care aleg teatrul sau muzica clasică.
De ce au devenit mai atractive festivalurile, decât muzeele și teatrele?
„Trebuie să ținem seama că festivalurile sunt în primul rând niște evenimente care sunt foarte bine promovate și care creează o efervescență din punct de vedere al maselor de oameni. Adică în momentul în care oamenii merg la festivaluri, au parte de o adevărată experiență, uneori pe o perioadă de câteva zile chiar. Și ele sunt similare aproape cu adevărate excursii sau momente de recreare. Și poate că ăsta este unul dintre motive„, a explicat Lari Georgescu, actor, pentru Aleph News.
Cum pot găsi, instituțiile culturale, un echilibru între tradiție și inovație, fără să-și dilueze esența artistică în încercarea de a atrage public, cu accent pe publicul tânăr?
„Eu cred că multe dintre instituțiile culturale găsesc acest echilibrul dintre tradiție și inovație. Foarte multe spectacole de teatru, pentru că aici pot să vorbesc, au chiar evenimente dedicate și sărbătoresc ideea de inovație. Un exemplu vine acum în minte, Gala Tânărului Actor, de acum câțiva ani, chiar a avut drept subiect această temă de incluziune a tot ce înseamnă inovație în artă actorului. Sunt nenumărate evenimente de acest gen, dar aș atrage atenția supra unui alt fel de lucru, și anume că efervescența din marile orașe, în ceea ce privește evenimentele culturale, nu este similară cu efervescența din orașele mai mici, către care, într-adevăr, n-ar strica o atenție sporită„, a adăugat Lari Georgescu.