• Până în noiembrie anul trecut, Ucraina a retras din bibliotecile sale aproximativ 19 milioane de exemplare de cărți care proveneau fie din epoca sovietică, fie erau în limba rusă.
  • Evheniya Kravchuk, șeful adjunct al comisiei pentru politica umanitară și de informare a Parlamentului ucrainean, a declarat că din cele 19 milioane de cărți, 11 milioane erau în limba rusă.
  • Deocamdată nu este clar ce s-a întâmplat cu cărţile care au fost retrase.

Ucraina a retras din bibliotecile sale, până în noiembrie 2022, aproximativ 19 milioane de copii ale unor cărţi care datează din perioada sovietică sau care erau tipărite în limba rusă, a anunţat luni un oficial de rang înalt de la Kiev, scrie Reuters.

Yevheniya Kravchuk, director adjunct al Comisiei parlamentare ucrainene pentru politici umanitare şi informaţionale, a precizat că din cele 19 milioane de cărţi retrase, 11 milioane erau tipărite în limba rusă.

Anumite cărţi tipărite în limba ucraineană în epoca sovietică au fost de asemenea anulate” , a adăugat Yevheniya Kravchuk într-o declaraţie publicată pe site-ul Verkhovna Rada, Parlamentul Ucrainei.

Recomandări

ISRAEL ȘI HAMAS ACCEPTĂ ACORDUL SUA
S-AU ÎNȚELES, NU SE POATE...ACUM
GHINION: RĂMÂI FĂRĂ PERMIS TREI ZILE
HAOSUL DE PE VALEA OLTULUI E PE DN 1
UNDE MERGI ÎN WEEKEND?
101K ELEVI PROMVEAZĂ LA BAC

Există şi recomandări pentru a anula şi a elimina cărţile ai căror autori au sprijinit agresiunea armată împotriva Ucrainei” , a mai spus ea.

Deocamdată nu este clar ce s-a întâmplat cu cărţile care au fost retrase.

După ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea în 2014, autorităţile de la Kiev au restricţionat tot mai mult folosirea cărţilor ruseşti. Procesul aşa-numitei de-rusificări” s-a accelerat după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape un an.

La jumătatea anului 2022, Ucraina a restricţionat distribuţia de cărţi ruseşti, încercând să taie şi mai mult legăturile culturale dintre cele două ţări şi să anuleze politicile despre care autorităţile de la Kiev afirmă că au suprimat identitatea ucraineană timp de secole.

„În general, raportul dintre cărţile de limbă rusă şi cele de limbă ucraineană din bibliotecile noastre este unul foarte regretabil. Aşadar, acum vorbim despre faptul că este necesar să reînnoim fondurile pentru a cumpăra cărţi în limba ucraineană cât mai rapid posibil” , a adăugat Yevheniya Kravchuk.

Ea a precizat că aproximativ 44% dintre cărţile aflate în bibliotecile ucrainene sunt în limba rusă, restul fiind tipărite în ucraineană sau în limbi ale unor ţări din Uniunea Europeană.

Ucraineana este singura limbă oficială din această ţară.

30% dintre locuitori vorbesc majoritar limba rusă

Aproximativ jumătate din populaţia ţării vorbeşte majoritar sau exclusiv limba ucraineană, iar circa 30% dintre locuitori vorbesc majoritar sau exclusiv limba rusă, potrivit unui sondaj realizat în 2019 de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev.

Atât rusa, cât şi ucraineana sunt limbi slave răsăritene, însă, în timp ce majoritatea ucrainenilor vorbesc ruseşte, ruşii care nu sunt familiarizaţi cu limba ucraineană întâmpină dificultăţi în înţelegerea ei, afirmă jurnaliştii de la Reuters.

Limba rusă continuă să deţină un rol important în companiile, cultura şi mass-media din Ucraina. Rusa este în continuare vorbită pe scară largă în multe oraşe ucrainene, inclusiv la Kiev, deşi utilizarea limbii ruse a fost tot mai mult restricţionată.

Legile adoptate de autorităţile de la Kiev obligă companiile şi instituţiile oficiale să folosească limba ucraineană.