• Descoperit de doi frați care săpau într-o turbărie din orașul danez Silkeborg în anii 1950, cadavrul supranumit acum „Omul Tollund” a fost considerat la prima vedere o victimă recentă a unei crime.
  • Se spune că este atât de realist, încât se pot vedea chiar și porii din pielea sa.
  • Cu toate acestea, acest corp asemănător cu cel din ceară nu este deloc un manechin macabru, ci este o persoană reală ucisă pentru sacrificii umane în urmă cu peste 2.000 de ani – corpul său fiind perfect conservat datorită unei incredibile isprăvi a naturii.

Descoperit de doi frați care săpau într-o turbărie din orașul danez Silkeborg în anii 1950, cadavrul supranumit acum „Omul Tollund” a fost considerat la prima vedere o victimă recentă a unei crime.

Se spune că este atât de realist, încât se pot vedea chiar și porii din pielea sa. Cu toate acestea, acest corp asemănător cu cel din ceară nu este deloc un manechin macabru, ci este o persoană reală ucisă pentru sacrificii umane în urmă cu peste 2.000 de ani – corpul său fiind perfect conservat datorită unei incredibile isprăvi a naturii.

Dar când detectivii au observat că corpul nu fusese descompus, cazul a fost transmis experților muzeului, care au descoperit că bărbatul era mort de ceva mai mult timp decât se bănuia inițial – mai exact, de 2.330 de ani.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Din cauza lipsei de oxigen din turbării, materia organică nu se poate descompune corespunzător. Ca urmare, trăsăturile faciale ale bărbatului s-au păstrat în mod miraculos intacte, în așa măsură încât se poate distinge chiar și barba lui.

Omul Tollund este astăzi păstrat în spatele sticlei la Muzeul Silkeborg din Danemarca, oferind publicului o imagine extrem de rară a epocii fierului, cu secole înainte ca Imperiul Roman să fi existat.

Acum, oamenii de știință au reușit să determine cu exactitate care ar fi fost ultima masă a omului Tollund, folosind tehnologia modernă avansată care analizează compușii chimici din organele sale digestive.

În timp ce testele efectuate asupra intestinelor sale la vremea respectivă au arătat că acesta a mâncat o masă de terci cu puțin timp înainte de a muri, analizele au reușit acum să determine cu exactitate din ce ar fi fost alcătuit bolul său de terci – un amestec de orz, buruieni, in și semințe.

„Acum avem microscoape mai bune, modalități mai bune de analiză a materialului și tehnici noi. Așa că asta înseamnă că am putea obține mai multe informații din el”.

Și mai remarcabil este faptul că oamenii de știință au reușit să stabilească și că Omul Tollund a fost infectat cu trei tipuri diferite de paraziți la acea vreme, inclusiv tenia, probabil din cauza măsurilor de igienă și salubritate mai puține.

Totuși, motivul exact al morții sale ar putea rămâne pentru totdeauna un mister. Arheologii au spus că ștreangul din jurul gâtului său indică faptul că a fost probabil o victimă a unui sacrificiu, poate pentru a asigura fertilitatea.

„Interpretarea noastră despre Tollund Man a fost că a fost sacrificat ritualic”, a adăugat Nina.

„În această perioadă a Epocii Fierului, era obișnuit să se folosească zonele umede pentru activități rituale”.