• Din 1945, femeile au ocupat doar 12% din funcțiile de conducere în 33 dintre cele mai mari instituții multilaterale.
  • Studiul a solicitat o reprezentare proporțională a femeilor la fiecare nivel al organizațiilor multilaterale.
  • Adevărul este că numerele contează” , spune Maria Fernanda Espinosa, fost ministru de externe și fost președinte al Adunării Generale a ONU.

Din 1945, femeile au ocupat doar 12% din funcțiile de conducere în 33 dintre cele mai mari instituții multilaterale. Mai mult de o treime dintre aceste organisme, inclusiv toate cele patru mari bănci de dezvoltare, nu au fost conduse niciodată de o femeie, arată un nou studiu GWL Voices for Change and Inclusion, un grup de susținere format din 62 de femei actuale și foste femei care ocupă funcții de conducere.

Cinci dintre aceste organisme au avut doar o singură dată în istoria lor o femeie președinte, iar printre acestea se numără și actuala șefă a Organizației Mondiale a Comerțului, Ngozi Okonjo Iweala, potrivit raportului întocmit de GWL Voices for Change and Inclusion.

Studiul, care urmează să fie publicat integral în timpul reuniunii din această săptămână a Comisiei Națiunilor Unite pentru statutul femeii, a solicitat o reprezentare proporțională a femeilor la fiecare nivel al organizațiilor multilaterale, de la birourile de pe teren la sediile centrale, precum și în secretariate și organele de conducere.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Maria Fernanda Espinosa, fost ministru de externe ecuadorian și fost președinte al Adunării Generale a ONU în perioada 2018-2019 spune că numerele contează”. Reprezentăm 50% din populația lumii, așa că este o chestiune de justiție demografică, pentru început” , a mai declarat Espinosa pentru Reuters într-un interviu acordat vineri. Aceasta este de părere că femeile aduc această combinație de leadership, înțelepciune și empatie și, uneori, o înțelegere și mai mare a ceea ce se întâmplă în lume.”

Din 1945, cele 33 de instituții studiate au avut 382 de lideri, dar numai 47 au fost femei, arată raportul. Și, în ciuda progreselor recente, doar o treime dintre instituții sunt conduse în prezent de femei.

GWL Voices a declarat că va publica o versiune mai amplă a raportului în septembrie, care va analiza și echipele de conducere și organele de conducere ale celor 33 de instituții. Asociația a declarat că face presiuni pentru reforme guvernamentale care ar putea accelera tranziția către o conducere echilibrată din punct de vedere al genului.”

Raportul a enumerat 13 instituții care nu au fost conduse niciodată de o femeie de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când au fost create majoritatea acestor organisme, inclusiv Banca Mondială, Organizația Națiunilor Unite, Organizația Internațională pentru Energie Atomică și Organizația pentru Alimentație și Agricultură.

Espinosa a declarat că este dezamăgitor faptul că Statele Unite, care sunt cel mai mare acționar al Băncii Mondiale și care, din punct de vedere istoric, au ales președintele acesteia, au nominalizat luna trecută un bărbat, fostul director executiv al Mastercard, Ajay Banga, pentru acest post, în ciuda apelurilor urgente ale grupului său și ale altor state membre ale Băncii Mondiale de a alege o femeie la conducere.

Espinosa a declarat că este de acord ca o persoană precum Banga, care s-a născut și a studiat în India și și-a petrecut o mare parte a carierei sale acolo, să se afle la conducerea Băncii Mondiale, dar că există sute de femei cu un trecut și calificări similare.