• Comunitatea internațională a făcut din dreptul la educație pentru femei un punct nevralgic în negocierile privind ajutorul și recunoașterea regimului taliban.
  • Până în prezent, nicio țară nu a recunoscut oficial guvernul taliban.
  • Este sfâșietor să vezi băieții mergând la universitate în timp ce noi trebuie să stăm acasă”, a declarat Rahela, în vârstă de 22 de ani, din provincia centrală Ghor.

Studenții de sex masculin s-au întors la cursuri luni, după ce universitățile afgane s-au redeschis după o pauză de iarnă, însă femeile rămân în continuare interzise de autoritățile talibane. Interdicția universitară este una dintre numeroasele restricții impuse femeilor de când talibanii au revenit la putere în august 2021 și a stârnit indignare la nivel mondial – inclusiv în lumea musulmană.

Este sfâșietor să vezi băieții mergând la universitate în timp ce noi trebuie să stăm acasă”, a declarat Rahela, în vârstă de 22 de ani, din provincia centrală Ghor.

Aceasta este o discriminare de gen împotriva fetelor deoarece islamul ne permite să urmăm studii superioare. Nimeni nu ar trebui să ne împiedice să învățăm”.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Guvernul taliban a impus interdicția după ce a acuzat studentele că au ignorat un cod vestimentar strict și cerința de a fi însoțite de o rudă de sex masculin la și de la campus.

Universitățile stabiliseră deja intrări și săli de clasă separate pe sexe, precum și permiterea ca femeile să primească cursuri doar de la profesori femei sau de la bărbați în vârstă.

Mai mulți oficiali talibani spun că interdicția privind educația femeilor este temporară, dar, în ciuda promisiunilor, nu au reușit să redeschidă școlile secundare pentru fete, care au fost închise de peste un an. Aceștia au prezentat o litanie de scuze pentru închidere – de la lipsa de fonduri până la timpul necesar pentru a remodela programa școlară în conformitate cu liniile islamice.

Realitatea, potrivit unor oficiali talibani, este că clericii ultraconservatori care îl consiliază pe liderul suprem al țării, Hibatullah Akhundzada, sunt profund sceptici față de educația modernă pentru femei. De la preluarea puterii, autoritățile talibane au eliminat efectiv femeile din viața publică.

Femeile au fost înlăturate din multe posturi guvernamentale sau sunt plătite cu o fracțiune din salariul lor anterior pentru a rămâne acasă. De asemenea, li se interzice să meargă în parcuri, târguri, săli de sport și băi publice și trebuie să se acopere în public.

Grupurile pentru drepturile omului au condamnat restricțiile, pe care Organizația Națiunilor Unite le-a numit apartheid bazat pe gen”. Comunitatea internațională a făcut din dreptul la educație pentru femei un punct nevralgic în negocierile privind ajutorul și recunoașterea regimului taliban. Până în prezent, nicio țară nu a recunoscut oficial guvernul taliban.