• Decizia a fost anunțată de vicepremierul interimar pentru afaceri economice, Mullah Abdul Ghani Baradar.
  • Proiectul va începe cu situri din capitala Kabul și din provincia nordică Balkh, dar nu a oferit mai multe detalii.
  • Cu toate acestea, o mare parte din aceste rezerve rămân neexploatate din cauza deceniilor de tulburări din țară.

Guvernul taliban din Afganistan afirmă că va transforma unele foste baze militare străine în zone economice pentru întreprinderi. Afganistanul se confruntă cu o criză economică și umanitară tot mai gravă de când talibanii au preluat controlul țării în august 2021.

Forțele militare străine se aflau în țară de două decenii. Decizia a fost anunțată de vicepremierul interimar pentru afaceri economice, Mullah Abdul Ghani Baradar.

S-a decis ca Ministerul Industriei și Comerțului să preia progresiv controlul asupra bazelor militare rămase ale forțelor străine, cu intenția de a le transforma în zone economice speciale”, a declarat duminică, într-o declarație, mollahul Baradar.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

El a adăugat că proiectul va începe cu situri din capitala Kabul și din provincia nordică Balkh, dar nu a oferit mai multe detalii.

Talibanii au nevoie cu disperare să își sporească visteria dacă vor să guverneze mai bine și să obțină o oarecare legitimitate internă”, a declarat pentru BBC Muhammad Faizal Bin Abdul Rahman de la Școala de Studii Internaționale S Rajaratnam din Singapore.

Mai important, talibanii trebuie să își dovedească angajamentul față de planificarea economică. Aceasta include stabilirea unor zone sigure în apropierea capitalei și a granițelor pentru potențialii investitori străini, cum ar fi chinezii… și pentru a relansa comerțul regional cu țările vecine”, a adăugat el.

Se estimează că Afganistanul dispune de resurse naturale – inclusiv gaze naturale, cupru și pământuri rare – în valoare de peste 1 miliard de dolari. Cu toate acestea, o mare parte din aceste rezerve rămân neexploatate din cauza deceniilor de tulburări din țară.

În august 2021, ultimul zbor militar american a părăsit aeroportul din Kabul, marcând sfârșitul unei prezențe de 20 de ani în Afganistan și al celui mai lung război din America.

Conflictul a ucis zeci de mii de oameni și a strămutat alte milioane. De la retragerea forțelor militare străine, finanțele Afganistanului au fost afectate de atunci de o serie de alte probleme majore. Membrii guvernului au fost sancționați, activele de peste hotare ale băncii centrale au fost înghețate, iar cea mai mare parte a ajutorului străin – care anterior susținea economia sa – a fost suspendată.