• Șefii talibani au interzis contracepția, cum ar fi pilula, susținând că utilizarea acesteia este o conspirație occidentală” menită să controleze populația.
  • Shabnam Nasimi, un avocat cu sediul în Marea Britanie care militează pentru drepturile femeilor afgane, a declarat că talibanii nu au dreptul să interzică contracepția”.
  • În prezent, Afganistanul este singura țară din lume în care fetele nu au voie să meargă la școală.

Șefii talibani au interzis contracepția, cum ar fi pilula, susținând că utilizarea acesteia este o conspirație occidentală” menită să controleze populația. Interzicerea din această săptămână în două orașe mari este cea mai recentă lovitură dată drepturilor femeilor în Afganistanul controlat de talibani, femeilor fiindu-le din nou interzis să urmeze studii superioare sau chiar să meargă la consultații medicale fără însoțitor.

Știrile afgane relatează că oficiali talibani au mers din ușă în ușă în capitala Kabul și în orașul nordic Mazar-e-Sharif, ordonând farmaciștilor să elibereze rafturile de medicamente și dispozitive de control al nașterilor și chiar ar fi amenințat moașele. Deși organizația a interzis importul de contraceptive, unele dintre ele sunt încă disponibile pe ascuns, ceea ce face ca prețurile să crească vertiginos și le face inaccesibile pentru cei mai săraci din țară.

Au venit la magazinul meu de două ori cu arme de foc și m-au amenințat să nu mai țin la vânzare pilule contraceptive”, a declarat un farmacist pentru The Guardian. Ei verifică în mod regulat fiecare farmacie din Kabul, iar noi am încetat să mai vindem produsele.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ministerul taliban al Sănătății Publice nu a emis o declarație oficială, deși organizația și-a apărat mișcarea numind formele de control al nașterilor o agendă occidentală”, relatează ziarul. Între timp, o moașă anonimă a declarat că un comandant taliban i-a spus: Nu ai voie să ieși afară și să promovezi conceptul occidental de control al populației. Acest lucru este inutil”.

Shabnam Nasimi, un avocat cu sediul în Marea Britanie care militează pentru drepturile femeilor afgane, a declarat că talibanii nu au dreptul să interzică contracepția”, adăugând că aceasta nu este interzisă de Coran.

Talibanii au preluat din nou puterea totală asupra țării în august 2021 și, în timp ce organizația a susținut că regulile nu vor reveni la măsurile dure implementate în anii 1990, multe femei și fete au văzut drepturile retrocedate și li s-a interzis accesul la universitate în decembrie. De asemenea, populației feminine i s-a interzis accesul în parcuri, revenindu-se la obligativitatea purtării hijabului și a burqa, în timp ce protestatarii au fost arestați. Cu toate acestea, chiar și înainte ca militanții islamici să revină, multe femei și fete se confruntau deja cu dificultăți, cum ar fi lipsa accesului femeilor la asistență medicală și căsătoriile forțate, care sunt încă frecvente. În prezent, Afganistanul este singura țară din lume în care fetele nu au voie să meargă la școală.