• La Lyon a fost inaugurat Festivalul luminilor, un eveniment reprezentativ pentru orașul francez.
  • Festivalul din acest an are în centrul atenției problema migrației și a tinerilor care fug din propriile țări pentru o viață mai bună în străinătate.  
  • Autorul a încercat să redea povestea tinerilor migranți, iar oamenii sunt invitați să se implice în crearea operelor de artă.

La Lyon a fost inaugurat Festivalul luminilor, un eveniment reprezentativ pentru orașul francez. Festivalul din acest an are în centrul atenției problema migrației și a tinerilor care fug din propriile țări pentru o viață mai bună în străinătate, potrivit France 24.  

„Farul Speranței” , creat de artistul scoțian Craig Morrison, a fost una dintre principalele lucrări prezentate la Festivalul Luminilor de la Lyon.

Structura luminoasă este inspirată din istoria lyoneză a mătăsurilor și este adaptată pentru un consum redus de energie. Autorul a încercat să redea povestea tinerilor migranți, iar oamenii sunt invitați să se implice în crearea operelor de artă.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

„Cred că este foarte, foarte neobișnuit să te implici cu localnicii și apoi să te implici cu acești tineri migranți și să îi aduci împreună pentru a lucra, pentru a se înțelege reciproc. Să-i punem să țină scara, în timp ce o altă persoană urcă și ajustează o lampă. Este o experiență foarte, foarte pozitivă, uimitoare pentru mine, pentru că, în mod normal, ei sunt doar o poveste la știri, în timp ce tu ajungi să îi cunoști și este un fel de experiență incredibil de puternică” , spune artistul Craig Morrison.

Un moment unificator”

Am avut o idee în legătură cu acest festival și ne-am întrebat ce am putea face împreună pentru a concepe noi modele de creație, care să fie durabile din punct de vedere al designului, dar și participative. Să punem în evidență diferențele noastre culturale, pentru că știm că și lumina este, de asemenea, ceva foarte cultural” , a spus Romaim Tamayo, directorul pentru lumini și animații al Festivalului de Lumini.

Conceptul Farul Speranței” , de implicare a oamenilor în organizarea festivalului de lumini, va fi extins și în alte țări.

„Probabil, viitorul acestui tip de evenimente este să fie mai deschise pentru colaborare, mai durabile, să fie mai incluzive, mai participative, să lucreze direct cu comunitățile din cartiere, să facă lucruri împreună. Deci, da, credem că este un posibil viitor pentru festivalurile de lumină din lume, cu siguranță” , a concluzionat Mark Burton, directorul Asociației LUCI.