• Jan Antonín Bata și-a amenajat biroul în liftul clădirii Bata, în 1938.
  • Clădirea avea tehnologii avansate, precum sistemul HVAC și liftul paternoster.
  • Biroul mobilat al șefului avea chiar și o chiuvetă cu apă curentă, caldă și rece.

Youtuber-ul Tom Scott a explorat zgârie-norii Bata din Zlín, Republica Cehă, unde în 1938, cizmarul Jan Antonín Bata și-a amenajat biroul în interiorul liftului clădirii. Cu o tehnologie avansată pentru acea perioadă, clădirea dispunea de sistem HVAC funcțional, lift paternoster fără uși și un birou complet mobilat pentru șeful său. Inovația ingenioasă consta într-un simplu sistem de rezervoare de apă, înlocuit periodic.

„Zgârie-norii Bata, din Zlín, Cehia, reprezintă un punct de reper al arhitecturii. Iar șeful are un birou de la fiecare etaj. Pentru că biroul șefului… este un lift”, a povestit Tom Scott.

„Acest lift a fost construit de Otis, compania americană de ascensoare, pentru Jan Antonín Bata, șeful companiei. Și mobilierul nu adaugă prea multă greutate. Are câteva dotări suplimentare: două telefoane, unul pentru apeluri locale și unul pentru apeluri internaționale, plus iluminat separat și aer condiționat. Dar ceea ce m-a surprins a fost chiuveta.Cum se poate să existe apă curentă caldă și rece, și o scurgere, într-un lift în mișcare?”

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Citește și