Volumele de studii scrise de Zoe Petre au fost lansate astăzi. Cărțile sunt prefațate de fostul Președinte Emil Constantinescu

Ca să înțelegi mai bine lumea în care trăiești, trebuie să cunoști istoria. Gânditorii greci și-au pus toate întrebările asupra condiției umane.

Zoe Petre a făcut, timp de 50 de ani, un studiu antropologic al moravurilor din cetatea greacă. De ce? Pentru a înțelege democrația. Nu s-a limitat doar la interpretarea surselor istorice, ci și a teatrului, literaturii, filozofiei, artei. Așa au apărut cele două volume „De la Marea Egee la Pontul Euxin” și „De la Marea Mediterană la Marea Neagră”, care au fost publicate la editura Mega.

„Sunt separate de un criteriu geografic. Primul dintre ele se referă la statele grecești din interiorul lumii grecești, iar volumul al doilea reunește, în principal, studiile de la marginea lumii grecești, la zona aceasta a Dunării de jos și zona pontică”, a declarat Florica Mihuț, Conf. univ. dr. în istorie.

Cărțile au fost prefațate de fostul Președinte Emil Constantinescu.

„Este, de fapt, o lecție importantă pentru toți. Nu numai datorită faptului că gândirea greacă, prin Imperiul Roman, mai departe prin toate imperiile și până astăzi, a creat civilizația occidentală prin cultura care este oarecum în pericol acum, dar și pentru că lecțiile pe care Zoe Petre le-a înțeles s-au transformat într-o gândire practică, care a dat rezultate”, a declarat fostul Președinte al României, Emil Constantinescu.

Cine este Zoe Petre? Cum a cunoscut-o scriitorul Răsvan Popescu și de ce trebuie să citim aceste volume?

„Pot vorbi de doamna Petre așa cum am cunoscut-o la Palatul Cotroceni în perioada Constantinescu, perioadă care a fost momentul ancorării noastre definitive în tot ce înseamnă valori occidentale. După perioada Constantinescu, în care doamna Petre a jucat un rol foarte important în politica internă, dar și în politica externă, direcția a fost fermă și clară”, a declarat scriitorul Răsvan Popescu.

Exit mobile version