• Cafenelele olandeze cu canabis înregistrează o creștere a afacerilor în timpul pandemiei COVID-19
  • Clienții intră și ies din cafenelele din Haga, în timp ce comerțul cu canabis este în plină expansiune, în ciuda restricțiilor actuale privind coronavirusul.

Fie că este vorba de calmarea anxietății sau de atenuarea plictiselii din ultimii doi ani, mulți cumpărători spun că consumul lor a crescut în timpul pandemiei.

Atunci când Olanda a fost închisă pentru prima dată în martie 2020, au existat scene de „panică a buruienilor”, cu cozi lungi în fața coffee shop-urilor, termenul olandez pentru cafenelele cu canabis, relatează Euronews.

Dar, în timp ce accesul la baruri, restaurante și cluburi de noapte a fost puternic limitat, cafenelele au reușit să rămână deschise, mai ales pentru mâncare la pachet.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA

Din 1976, Olanda tolerează fumatul de canabis și hașiș, iarbă și alte produse care pot fi cumpărate în coffeeshop-uri.

La Haga, sediul guvernului olandez, are aproximativ 30.

Un sondaj realizat de Trimbos, un institut de cercetare privind sănătatea mintală și dependențele, a constatat că 90 la sută dintre consumatorii olandezi de canabis fumau la fel de mult sau mai mult de la începutul pandemiei. Trei sferturi dintre ei fumau în fiecare zi.

„Așadar, nu este vorba despre faptul că oamenii vor să se drogheze, să evadeze. Este mai degrabă o modalitate de a face față anxietății de zi cu zi”, a declarat Stephen Snelders, un istoric al consumului de droguri.

Schimbări similare în consumul de tutun și opiu au fost observate în epidemiile istorice de ciumă din Olanda, a adăugat el.

În timpul stresului provocat de o pandemie, „o mică vacanță a creierului este întotdeauna plăcută”, este de acord Gerard Smit, care conduce coffeeshop-ul Cremers din Haga. „Nu este nimic în neregulă să bei unul (un joint) în timp ce te uiți la Netflix”.

Cu toate acestea, restricțiile impuse de coronavirus au golit multe dintre faimoasele camere de fumat ale cafenelelor, pline de fum. „Ne plăcem unii pe alții, dar nu ne mai dăm joint-uri”, a spus Smit.

Vânzările la pachet sunt în plină expansiune

„Pentru majoritatea cafenelelor, această pandemie este destul de benefică, da. Oamenii stau mai mult acasă, fumează mai mult, se bucură mai mult pentru că nu au ce face. Așa că da, cafenelele au mers foarte bine”, a adăugat el.

„COVID a fost bun pentru noi”, zâmbește Carmelita, proprietara cafenelei No Limit Coffeeshop din Haga.

„Singura profesie care este mulțumită de COVID sunt coffeeshopurile”, a continuat ea.

No Limit Coffeeshop a văzut, de asemenea, că numărul clienților săi a crescut în timpul pandemiei, trecând de la 300-350 de clienți pe zi la 500.