Capitala scapă de carantină, momentan. Antreprenorii din HoReCa, afectați din cauza incertitudinii

  • Prefectul Capitalei anunță că pentru moment Bucureștiul nu va fi carantinat
  • Antreprenorii din HoReCa rămân în continuare afectați din cauza incertitudinii
  • Restaurantele pierd din personal pe fondul problemelor legate de șomajul tehnic

Alin Stoica, prefectul Capitalei, spune că în momentul de față carantinarea Bucureștiului este exclusă. În schimb, vei fi verificat dacă respecți măsurile de siguranță, în parcuri, mall-uri și spațiile aglomerate.

„După cum v-am spus și mai devreme în această ședință s-a decis prelungirea măsurilor pe care le știți și care sunt în vigoare și astăzi. Sunt măsurile sanitare, purtarea măștii, igiena, să nu ne deplasăm și să nu creăm aglomerații în mijloacele de transport în comun, în piețe în mall-uri. Vor fi prelungite cu 14 zile, dacă nu mai intervin și alte lucruri care să ne oblige să luăm alte măsuri. Este foarte important ca populația să respecte măsurile și cel mai bine este săo respecte de bunăvoie“, spune Alin Stoica, prefectul Capitalei.

Mihail este antreprenor și spune că pierderile survenite în urma unei eventuale carantine în Capitală vor fi enorme. Nu s-a apucat să calculeze. Încearcă să fie optimist. Nu sunt importante estimările făcute de antreprenori, spune el, ci măsurile luate de autorități.

Eu am constatat ieșind la plimbare prin Ikea, Dedeman, Kaufland, mii de oameni. Mii de oameni care stăteau înghesuiți unii între alții. Cum se poate? Adică acolo mergi și în altă parte nu merge. Dacă e să o facem, hai să o facem serios. Închidem tot. Oamenii respiră aeclași aer chit că ai masca pe gură tot inspiri ceva“, spune Mihail Spantoveanu, proprietar Baraka.

Cătălin Mahu deține mai multe restaurante. Și el continuă să sufere de pe urma acestei situații. Cu atât mai mult când Guvernul nu îi dă o mână de ajutor. Angajații lui au plecat unul după altul pentru că nu au mai putut supraviețui doar din șomajul tehnic.

Față de sfârșitul lui 2019, în acest moment mai avem cam 35-40% din angajați. Pentru că respectivii nu au putut să stea în șomaj tehnic. Au o familie pe care trebuie să o întrețină. Au chirii de plătit, au rate la bancă. Din punct de vedere al cifrei de afaceri suntem undeva la 25% față de 2019. Nu poți acum să închizi restaurantul acum să îl deschizi. Acum să-l închizi acum să-l deschizi“, spune Cătălin Mahu, proprietar de restaurante.