• Calculul a fost făcut de analistul economic Adrian Bența
  • El s-a raportat la un câștig de aproape 700 de euro pe lună, cât era salariul mediu la finalul lunii decembrie 2020
  • Rata lunară pentru cumpărarea unui apartament cu 2 camere în Bucureşti a ajuns la mai puţin de 50% din valoarea salariului mediu net

Casa visurilor vine cu multe sacrificii. Financiare, bineînțeles. Ai nevoie de cel puțin 100 de salarii ca să-ți permiți o locuință de 70 de mii de euro într-unul dintre marile orașe ale țării.

Și asta dacă ai pune deoparte tot ce câștigi într-o lună de muncă… timp de 8 ani și jumătate. Calculul a fost făcut de analistul economic Adrian Bența, care s-a raportat la un câștig de aproape 700 de euro, cât era salariul mediu la finalul lunii decembrie a anului trecut.

Adrian Bența, analist economic: „Lucrurile nu sunt doar matematice. Pe lânga plata ratelor și a apartamentului și a dobânzii trebuie să te și intreții, trebuie să îți desfășori activitatea zilnică. Și atunci de fapt cei opt ani, nouă ani sunt de fapt mai mult, de înmulțit cu vreo trei, deci undeva probabil între 25 și 30 de ani este perioada de plată.”

Recomandări

BANI PENTRU UCRAINA
MARK SE DĂ PE MUZICĂ
CONTINUĂ PLOILE ÎN SPANIA
TINERII CONSUMATORI
HOUDINI? TU EȘTI?
MIGRAȚIE LA NIVEL RECORD

Andrei și soția lui și-au cumpărat un apartament cu programul „O nouă casă”. 30 de ani vor plăti rate. Au ales această variantă pentru că le mai rămân bani și pentru alte cheltuieli.

Andrei Hinodache, proprietar: „Salariile în România nu sunt atât de mari să-ți permită să poți să faci oricând un credit ipotecar sau poate chiar să strângi toți banii să ai o casă. Ți-ar trebui 240 de salarii ca să poți să-ti pui deoparte să-ți cumperi un apartament moderat,adică ceva în jurul sumei de 50.000 de euro, considerând că e greu să pui mai mult de 1.000 de lei deoparte pe lună.”

Daniel Tudor, fondatorul unei companii de consultanță imobiliară, spune că în ultimii 10 ani s-a dublat puterea de cumpărare. Compania sa a vândut în 2020 aproape 600 de locuințe, cu 48% mai mult decât în 2019, arată datele Ziarului Financiar.

Daniel Tudor, fondator The Concept: „Proprietățile sunt accesibile, contrar a tot ceea ce spun mulți oameni care au voci așa puternice care spun că imobiliarele sunt într-o bulă sau cresc foarte mult. Nu este nici pe departe adevărat pentru că ei uită să facă o comparație cu puterea de cumpărare, care față de acum zece ani, de la criza anterioară s-a dublat, iar locuințele sunt cu mult sub prețul care se atinse atunci.”

Rata lunară pentru cumpărarea unui apartament cu 2 camere în Bucureşti a ajuns la mai puţin de 50% din valoarea salariului mediu net pe economie la nivelul lunii martie a acestui an, faţă de luna ianuarie 2008.

Rata lunară pentru achiziţia unui apartament cu două camere în Bucureşti

2008251% din salariul mediu net
201497% din salariul mediu net
202149% din salariul mediu net