• Finalul lui 2020 a fost unul bun pentru România din punct de vedere economic.
  • Datele publicate azi de Institutul Național de Statistică arată că în ultimele luni ale lui 2020, PIB-ul României a crescut cu 5.3% față de trimestrul anterior.
  • Cristian Hostiuc a explicat situația, dar și bugetul de la Sănătate.

Pe tot parcursul anului trecut, PIB-ul a fost cu 3.9% mai mic decât în 2019. Am stat mult mai bine în realitate decât a previzionat Comisia Europeană.

De ce avem un PIB mai optimist decât previziona Comisia Europeană

România a avut în trimestrul doi din 2020, atunci când s-a închis economia, o cădere de peste 10%. Motivele pentru care economia a mers foarte bine sunt următoarele:

1 – Statul nu a dat pe nimeni afară, lucru ce a contribuit la menținerea consumului. La stat lucrează aproximativ 1.25 de milioane de angajați.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

2 – Nu au fost reduse salariile angajaților de la stat, iar reducerile de salarii în sectorul privat nu au fost la un nivel general, ci au fost cazuri particulare.

Din această perspectivă, consumul a rămas stabil. În 2020, România a avut o creștere a consumului de 2.2%.

3 – Industria IT, care are o pondere de aproape 7% din PIB a mers bine pentru că avem o infrastructură de telecomunicații foarte bună.

Construcțiile au fost pe plus și și-au revenit, față de anii anteriori. Iar pe ultima sută de metri, industria a început să-și revină pentru că Germania și celelalte țări europene au reușit să-și revină.

Dacă nu ne-am fi confruntat cu seceta și căderea din agricultură de aproape 30%, probabil că economia ar fi fost pe plus în acest an de criză.

Ar putea sau nu să existe investiții mai mari în 2021

Antreprenorii și companiile se uită la rezultatele din 2020 ș văd ca datele sunt mult mai bune decât așteptările.

Probabil că se va da drumul la investiții. Noi avem nevoie de investiții străine pentru că atrag knowledge, bani și apoi atrag și investiții românești. Din păcate, în anii de criză investițiile bat pasul pe loc.

Ce înseamnă cifrele pentru antreprenori și angajați

Sunt cifre foarte bune. Economia a rezistat mult mai bine. În bănci economiile au crescut.

Băncile au dat și credite pe baza garanției statului, față de criza anterioară în care nu au dat drumul la bani. Pentru antreprenori este un semn pozitiv pentru că au sanse să revina la suprafață. Aceste date aduc o perspectivă bună pentru 2021.

Cristian Hostiuc: „Sănătatea primește în plus 10 miliarde de lei”

Oamenii nu s-au uitat foarte bine la Sănătate. Sănătatea primește în plus 10 miliarde de lei. Lumea nu știe să citească bugetul de stat, dacă ar fi să-i dau dreptate lui Cîțu. Sănătatea din România are aproape patru surse de finanțare: ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări și Consiliile Județene. În 2021, sănătatea primește în plus 10 miliarde de lei. Nu există o scădere.