• Guvernul renunță la înjumătățirea plafonului de încadrare la regimul microîntreprinderilor, de la 1 ianuarie 2022.
  • Măsura anunțată de premierul Nicolae Ciucă a fost luată după nemulțumirile venite din partea mediului de business.
  • Astăzi, Executivul aprobă principalele măsuri fiscale ce se vor aplica anul viitor.

Guvernul s-a răzgândit și nu va mai modifica, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, plafonul în funcție de care se stabilește cine plătește impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.

În urma nemulțumirilor venite din partea mediului de afaceri, premierul Nicolae Ciucă a anunțat astăzi, la începutul ședinței de Guvern, că ordonanța de urgență care prevedea înjumătățirea plafonului va fi modificată.

„Pentru că am văzut o serie de dezbateri generate pe tema coborârii începând cu 1 ianuarie 2022 a plafonului de încadrare ca microîntreprinderi, de la 1 milion de euro la 500 de mii de euro, aș dori să clarific de pe acum acest lucru. Guvernul nu va aproba o astfel de inițiativă. Antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil și prietenos pentru a-și devolta și consolida afacerile cinstit. Nu trebuie taxați suplimentar și am discutat și analizat, vom respecta prevederile aplicării codului fiscal”, a spus prim-ministrul.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

De altfel, noua formă a proiectului de OUG, în care nu mai apare măsura reducerii pragului de la 1 milion la 500.000 de euro, a fost postată azi pe site-ul Ministerului de Finanțe.

În prima formă a documentului, publicată miercuri, companiile care ar fi urmat să treacă de la regimul micro la regimul impozitării profitului ar fi trebuit să raporteze schimbarea la Fisc până la 31 martie 2022.

Mediul de afaceri a criticat măsura și vrea predictibilitate

Măsura a fost criticată dur de Coaliţia pentru Dezvoltarea României, care a cerut ca măsurile fiscale asumate prin PNRR să fie implementate transparent, prin consultare şi gradual.

Antreprenorii au transmis că au nevoie de predictibilitate, apreciind că regimul fiscal nu poate fi modificat peste noapte.

Plafonul de încadrare la regimul micro a fost majorat de două ori în ultimii ani. Prima oară la 1 februarie 2017, când plafonul a crescut de la 100.000 la 500.000 de euro, iar a doua oară la 1 ianuarie 2018, când plafonul a crescut de la 500.000 la un milion de euro.

La acest moment, Codul fiscal stabilește că microîntreprinderi sunt persoanele juridice care au realizat venituri de cel mult un milion de euro (echivalent în lei) la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent. În acest caz, impozitul este de 1% pe venituri, pentru firmele cu salariați, sau de 3% pe venituri, pentru firmele care nu vreun salariat. Cei care depășesc acest plafon se încadrează fie la regimul de impozitare a profitului, impozitat cu o cotă de 16%, fie la regimul de impozitare specifică, unde cotele variază.