• Start-up-ul Manna Foods Solutions a creat un prototip experimental pentru Reebo
  • Reebo este o imprimantă alimentară 3D care poate printa un sandviş în 2 minute
  • Mădălina Ilie este fondatoarea start-up-ului şi speră ca în 4 ani Reebo să fie pe piaţă

Foloseşti tot mai des telefonul ca să comanzi mâncare. În câţiva ani vei putea, de pe telefon, să printezi ceea ce mănânci. Este proiectul inovativ al unui start-up din România.  

Se numeşte Reebo şi este o imprimantă 3D alimentară creată de Manna Foods Solutions. Tehnologia brevetată în ţara noastră nu mai există nicăieri în lume.

Cum funcţionează? Ca un aparat de cafea. Selectezi ingredientele pentru un sandviş sau o prăjitură şi apeşi un buton. Aparatul preia din cartuşe şi începe să printeze. În două minute este gata. Momentan a fost creat un prim prototip experimental, să se demonstreze că ideea este fezabilă. 

Recomandări

META NEAGĂ ACUZAȚIILE
PLANUL LUI LUKAȘENKO
CUM E VREMEA?
BOLOJAN CONTINUĂ REFORMA
ZELE VREA MILITARI DIN SUA
NATALITATEA SCADE VERTIGINOS

Fondatorul Manna Foods Solutions, Mădălina Ilie, ne-a acordat un interviu pe larg în care a povestit despre proiectul Reebo, cum a luat naştere şi ce înseamnă acesta. 

Start-up-ul a luat naștere în 2018, fiind bazat pe ideea de a crea soluții inovative pentru domeniul alimentar

„Manna Food Solutions a luat naştere în 2018, plecând de la ideea de a crea soluţii inovative pe domeniul alimentar, atât produse cât şi tehnologii. Tot în 2018 a luat naştere şi ideea Reebo. Directorul nostru tehnic a participat la un curs 3D împreună cu o altă colegă de echipă.

Pornind de la acel curs şi analizând conceptul, tehnologia, au ajuns pe zona alimentară care practic era pasiunea tuturor celor care suntem acum în Manna Food Solutions.

Dan, directorul nostru tehnic, a început să experimenteze aplicând tehnologie 3D pe produse alimentare. De aici a luat practic naştere Reebo şi ulterior ideea de a crea o imprimantă alimentară 3D pe sistemul de vending-machine care practic nu mai există în lume”, a explicat Mădălina Ilie pentru Aleph News.

Soluții alimentare, produse și tehnologii care pot fi aplicate global

Imprimantă 3D mâncare
Foto: Aleph News

„Ideea noastră este de a crea soluţii alimentare, produse şi tehnologii care pot fi aplicate global, atât ca impact inovativ pe tehnologii în această industrie, cât şi ca impact social. Adică în zone unde hrana este necesară, unde sunt foarte multe minusuri, în zone care sunt afectate de diverse calamităţi naturale, de sărăcie, de malnutriţie.  

Am dorit să integrăm în conceptul nostru şi „Sustainable Development Goals” publicate de United Nations în 2015. Sunt 17 obiective în total iar la numărul 2 este „stoparea foametei”.

Avansăm atât de mult tehnologic, însă cu toate astea sunt atât de multe zone în lume unde oamenii mor de foame. Toate aceste lucruri le înglobăm în Manna Foods Solutions, Reebo este doar unul dintre proiectele alimentaţiile viitorului în prezent. Mai avem şi altele”, a mai spus Mădălina Ilie.

Alimentația viitorului, adusă în prezent

„Chiar acum lucrăm la un alt proiect care se numeşte Oda. Nu voi intra în detalii pentru că este „work in progress”. Este primul concept de mâncare gătită sub formă de tabletă. Conceptul nostru este de a aduce alimentaţia viitorului în prezent pentru că este nevoie. 

Noi am reuşit să dezvoltăm un prototip experimental. Scopul lui este să demonstreze că teoria este într-adevăr fezabilă. Că se poate aduce în realitate. Mai există câteva etape până să ajungă pe piaţă, următoarea fiind prototipul industrial.

Un prototip industrial înseamnă că are toţi parametrii prin care să intre pe o linie de producţie. Reebo înseamnă pe de-o parte imprimanta alimentară 3D ca şi echipament, ca şi tehnologie, ca şi software pe care îl avem. Pe cealaltă parte înseamnă consumabilele. Ca orice imprimantă funcţionează cu consumabile.

Acestea sunt sub formă de cartuş alimentar încărcate cu paste alimentare făcute doar din ingrediente naturale. Ideea noastră este să folosim materie primă naturală, prelucrată sănătos prin care să păstrăm toţi nutrienţii şi să oferim această printare 3D ca o alternativă sau ca un mod inovativ de a ne hrăni păstrând tot ce înseamnă vitamine, minerale”, a explicat Mădălina Ilie.

Mădălina Ilie: „Următoarea fază ar fi prototipul industrial”

„Următoarea fază ar fi prototipul industrial. La aceasta lucrăm acum şi aplicăm la fondurile Uniunii Europene direct la Bruxelles pe direcţia EIC Accelerator. Sperăm acolo să avem un rezultat pozitiv.

Dar şi dacă nu va fi, feedback-ul lor ne ajută astfel încât să îmbunătăţim ceea ce avem de îmbunătăţit pe parte de comunicare. Sau să încercăm să identificăm investitori care să vină cu investiţii pe partea de prototip industrial.

În paralel se pregăteşte linia de producţie, respectiv identificarea viitorilor parteneri pe linia de producţia pentru că acolo vor fi alte costuri. Cam acestea sunt etapele. Aceste etape, pornind de la idee, ţin cam 3-5 ani de zile.

Pentru că înseamnă testări, înseamnă foarte multe investiţii şi înseamnă foarte multe eşecuri. De fapt, ceea ce vedem ca prototip industrial este suma eşecurilor transformate într-un succes.

Dacă anul acesta reuşim să obţinem finanţarea pe prototipul industrial, crearea acestuia înseamnă circă doi ani de zile. După care începe linia de producţie şi go-to-market. Undeva până în 4 ani de zile până când efectiv prima imprimantă să fie la dispoziţia consumatorilor finali amplasată în piaţa targetată”, a spus Mădălina Ilie.

Mădălina Ilie: „România nu are pedigree-ul cel mai bun. Însă are idei şi oameni extraordinari

Imprimantă 3d mâncare
Foto: Aleph News

„România nu are „pedigree-ul” cel mai bun. Însă are idei şi oameni extraordinari. Suma de 25 de milioane de euro este suma pentru fabrică şi depinde foarte mult din unghiul din care priveşti.

Dacă te gândeşti că avem o tehnologie revoluţionară, inovativă, nouă cu totul pe piaţă pe o industrie cum este cea alimentară, adică prioritară omenirii, nu este mult. Dacă priveşti din unghiul în care eşti un investitor şi ai foarte multe riscuri pentru că este un „disruptive technology” atunci este de pus în balanţă.  

Ne confruntăm acum cu probleme precum schimbări climatice, terenuri agricole din ce în ce mai problematice din cauza acestor schimbări. Mai avem problema de creştere accelerată a populaţiei lumii”, a mai spus Mădălina Ilie.

Mădălina Ilie: „Cum hrănim 11-12 miliarde de oameni în anul 2050, în toată lumea?”

„Cum hrănim 11-12 miliarde de oameni în anul 2050 la nivel global unde discrepanţele sunt atât de mari? În Statele Unite, în Canada, în o bună parte din Europa avem tehnologii care avansează cu viteza luminii. Apoi avem Africa, o parte din Asia, avem America Latină, lor degeaba le dai acele tehnologii că nu ştiu ce să facă cu ele. Gradul lor de dezvoltare pe parte tehnologică este foarte scăzut. Şi atunci trebuie să se găsească un echilibru.

Noi cei care putem să creăm, care putem să investim să venim cu soluţii, să aducem omenirea şi alimentaţia omenirii care să nu afecteze Pământul şi să ajute oamenii oriunde s-ar afla aceştia. Asta este ideea. Da, există foarte multe riscuri, dar atunci când vorbim despre tehnologii revoluţionare dacă nu se naşte un scepticism natural înseamnă că nu vorbim despre o industrie revoluţionară, vorbim despre o idee şi atât.

Trăim într-o epocă în care tehnologia a luat avânt, chiar vrem să cucerim şi Spaţiul, graţie lui Elon Musk şi NASA şi alţii ca ei. Şi în Spaţiu e nevoie de alimentaţie pentru că alimentaţia în zero gravitaţie înseamnă altceva faţă de alimentaţia pe Pământ. Şi atât proiectul Oda, cât şi proiectul Reebo se potrivesc.

Şi oricât de science-fiction sună acum toate aceste chestiuni o să vedeţi că peste 10 ani o să fie nişte chestii despre care se vorbeşte la modul banal, ca să spun aşa. Ar fi foarte ok să pornească din România pentru că ar creşte şi cota noastră, să spun aşa, de oameni inventivi şi creativi.

Eu m-aş bucura foarte mult să fim primii. Din păcate resursele financiare în România sunt mult mai scăzute decât cele din China, Rusia sau America. Acolo unde cercetările sunt sprijinite financiar masiv tocmai pentru a aduce inovaţii. Din România pornim un pic mai greu. Dar şi dacă pornim vom fi nişte pionieri pe piaţa globală”, a explicat Mădălina Ilie pentru Aleph News.

Printarea 3D, generatorul unor schimbări masive în mai multe industrii

Imprimantă 3d mâncare
Foto: Aleph News

„Printarea 3D a reuşit să aducă nişte schimbări masive cu impact foarte mare pe destul de multe industrii. Inclusiv pe industria vestimentară. Nu mai vorbesc de aeronautică, spaţială, auto. Trebuie să gândim pe termen lung. Chiar dacă nouă acum în 2021 ni se pare departe 2050, de fapt nu este atât de departe. Atunci când vii cu inovaţii ai nevoie şi de timp.

Lumea e în continuă schimbare şi aceasta este dinamică, este fluctuantă. Terenurile agricole sunt o problemă şi aceste lucruri s-au constatat şi din sateliţii care sunt amplasaţi şi monitorizează astfel de probleme pe partea de agricultură.

Trebuie să hrănim foarte multe guri la nivel global şi trebuie să o facem având grijă şi de această planetă. Chiar dacă vrem să populăm şi alte planete, nu trebuie să o neglijăm pe aceasta.

Trebuie să avem grijă la fel în care producem ceea ce producem şi cât de mult afectează atât aerul nostru cât şi al generaţiilor care vin şi cât de mult afectează şi natura, ecosistemul. 

Noi prin Reebo am depăşit nişte limitări extraordinare. Una este numărul capetelor de depunere. Dacă o să urmăriţi piaţa imprimantelor 3D pe zona alimentară o să vedeţi că există 3-4-5 capete de depunere maxim. La Reebo aceste capete de depunere sunt interschimbabile automat, la celelalte mai puţin. Sunt de capacitate mică.

Sunt nişte funcţii tehnologice pe care noi am reuşit să le aducem pe Reebo care nu sunt şi nu se regăsesc pe această tehnologie a printării 3D alimentare. Cu cât ai mai multe capete de depunere cu atât ai mai multe gusturi, mai multe ingrediente. În loc să am doar ciocolată şi vanilie, am şi căpşuni, prune, caise etc.

Asta înseamnă că un consumator poate să aibă opţiuni, poate alege şi îşi poate personaliza produsul după ingredientele favorite”, a mai spus Mădălina Ilie.

Avantajele unei imprimante care tipărește mâncare

„Partea pozitivă e că acoperim cât mai multe gusturi. Sistemul de vending-machine permite amplasarea oriunde. Nu doar acasă, nu doar în restaurant, ci oriunde. Pornind de la zonele pietonale, complexe comerciale, clădiri de birouri, cu instituţii.

Poate fi oriunde amplasat. Şi un alt avantaj pe parte socială e că atunci când avem dezastre sau foamete sau diferite lucruri negative, Reebo poate fi o soluţie pentru acele zone, pentru acei oameni care primesc mâncare sub formă de pudră pe care o aruncă fiindcă nu o pot mânca. Reebo poate fi o soluţie şi socială şi tehnologică cu impact masiv la nivel global. Revenind la partea tehnologică avem capacitatea cartuşelor.

Cu cât e mai mare cartuşul alimentar, cu atât ai mai multă cantitate de pus în el, cu atât poţi să serveşti mai mulţi oameni. Ceea ce există pe piaţă acum sunt cu capacitate de 100-300 de mililitri, Reebo poate avea şi 10 kilograme per cartuş. Asta înseamnă 10 capete de depunere ori 10 cartuşe, faceţi calculele şi asta înseamnă un echipament Reebo amplasat oriunde pe această planetă”, a spus fondatoarea proiectului.

Aparat touchless cu plată direct de pe telefon

Imprimantă 3d mâncare
Foto: Aleph News

„Aplicabilitatea lui este vastă, complexă. La Reebo vine ataşată o aplicaţie. De ce această aplicaţie? Pentru că după această pandemie care ne-a afectat vieţile în toate formele oamenii sunt mult mai preocupaţi de siguranţa alimentară.

Şi atunci ne-am gândit la ideea unui aparat touchless. Dacă un client nu doreşte să atingă aparatul de pe telefonul propriu poate să-şi selecteze ingredientele, achită de pe telefon şi i se dă produsul. Dacă vrea să aibă o interacţiune, nu este niciun fel de problemă, există un touchscreen, ai ales ingredientele, ai plătit şi aştepţi să ţi se printeze sandvişul, prăjitura sau, poate peste 10 ani, şi alte produse.

Vrem ca Reebo să ofere şi bon fiscal. Nu este un principiu foarte greu pentru clientul final pentru că are totul la dispoziţia ecranului pe aparat sau la dispoziţia aplicaţiei din telefon. Mai avem ideea de a crea un roboţel alimentar interactiv.

Tu stai cam două minute până când îţi vine produsul. Ce faci în alea două minute? Poţi sta pe telefon să te joci sau poţi avea o discuţie cu roboţelul care te serveşte. Chiar lucrăm la un astfel de software. Să fie un roboţel vorbăreţ. Ai, n-ai chef, el tot îţi spune: zi bună”, a explicat Mădălina Ilie.

Poți avea imprimanta de mâncare 3D și acasă

„Tot ceea ce iese din Reebo este gata de consum, nu mai este nevoie de gătire. Toate celelalte imprimante care sunt astăzi pe piaţa alimentară au această componentă, trebuie gătită mâncarea. Aici totul este servit direct. Efectiv a ieşit produsul din Reebo şi îl poţi consuma direct sau îl poţi lua la pachet, cum doreşti. Reebo poate fi extins şi pentru acasă.

Nu vrem să livrăm doar echipamentul, vrem să livrăm şi consumabilele pentru a uşura munca clientului final. Nu mai trebuie decât să apese butonul. Pentru acasă poate exista un Reebo mai mic, îţi comanzi cartuşele de pe site sau de la distribuitori.

Practic tu dimineaţa până îţi faci toate cele, rutina, îţi pregăteşti copilul, imprimanta ţi-a făcut sandvişurile atât pentru mic dejun, cât şi pentru copil la şcoală dacă vrei, şi dacă va mai fi şcoală fizică, depinde, şi aici e semn de întrebare. Prin prisma senzorilor va exista această atenţionare că nu mai ai ingrediente în cartuş şi poţi comanda prin aplicaţie, telefonic, pe internet, şi îţi vine acasă” a spus Mădălina Ilie pentru Aleph News.