• Acţiunile lanţului de magazine GameStop au scăzut cu 60% ieri
  • GameStop: 90 dolari/acţiune, cu circa 260 dolari sub recordul stabilit în ianuarie
  • Săptămâna trecută, fondurile de hedging au avut pierderi de 91 mld.dolari

Reddit versus Wall Street. Este povestea începutului de an pe pieţele bursiere ale lumii. Un grup de utilizatorii ai platformei Reddit a declanşat un atac concertat asupra marilor traderi. Care au pierdut astfel vreo 91 mliliarde dolari.

În timp ce acţiunile companiei de jocuri video GameStop au crescut cu 686% în trei săptămâni. Mai mult, traderii de ocazie nu s-au oprit aici. Cotaţiile argintului erau, pe 1 februarie, la cea mai mare valoare din ultimele cinci luni. O mişcare artificială de creştere a preţurilor, coordonată pe reţelele de socializare. Care s-a stins la fel de repede însă.

Ieri, preţul acţiunilor GameStop au scăzut cu 60%, pe măsură ce raliul generat de Reddit continuă să dispară.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Ştefan Surcel investeşte pe bursă. A urmărit acest război. Spune că, la final, micii investitori au de pierdut. Nu vede GameStop într-o situaţie financiară bună, de accea nu şi-a băgat banii aici. În schimb, investeşte în companii solide, cum ar fi cele din IT sau din imobiliare.

Ştefan Surcel, investitor: ”Un lucru care s-a întâmplat în criza din 2008 – 2009 a fost că Guvernul american a aflat cumva o parte din companiile aflate la ananghie prin tot felul de infuzii de capital. Probabil lucrul ăsta se va întâmpla şi aici. Când fondurile de investiţii o să rămână fără bani, guvernul va fac o infuzie de capital ca să-i salveze şi să-i scoată pe micii investitori mai şifonaţi.

GameStop care e o companie aproape falimentară, dar iscă aşa un conflict între fondurile de investiţii şi investitorii de retail şi creează o relaţie de nebunie care urcă preţul cu procente de 100% de la o zo la alta, dar apoi pierde 40% într-o zi, nu-mi place genul ăsta de companie.”

Ştefan are un portofoliu de investiţii puţin sub 100.000 euro. Şi este acţionar la trei companii. Cel mai mare câştig pe o zi din investiţia la bursă a fost de 9.000 de euro, la începutul anului. Iar cea mai proastă zi i-a adus o pierdere de 5.000 euro. Dacă eşti la început de drum şi vrei să investeşti pe piaţa de capital, Stefan spune că primul pas pe care ar trebui să îl faci e diversificarea investiţiilor.

Ştefan Surcel, investitor: ”Dacă au 10.000 de euro, ar fi foarte bine să-i împartă în 4-5 acţiuni diferite. Acţiunile în care ei investesc să fie din sectoare diferite. Să aleagă companii solide în care ei cred şi companii care sunt dintr-un sector care va performa cel mai probabil şi în următorii ani. Cumva să privească cu detaşare banii, să nu vadă orice fluctuaţie din asta de 5%-10% ca un capăt de lume, dar nici ca o chestie din care ”gata, te-ai îmbogăţit” şi îţi dai demisia de la locul de muncă şi faci doar asta.”