• România a exportat 23,4 milioane de litri de vin în 2019
  • Străinii cumpără mai mult vin românesc, dar mai ieftin
  • China şi Japonia cumpără cel mai scump vin românesc

Ai tot auzit că vinul este ca o artă. O artă care poate aduce bani frumoși pentru economia României. Suntem unul dintre cei mai mari producători europeni și chiar mondiali de vin, insa prea puțin este de calitate.

Anul trecut am exportat 6% din producția totală, iar încasările ne plasează la coada Europei.

Rareș conduce Domeniile Averești și spune ca românii ii țin afacerea în picioare.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

„Noi astăzi cultivăm aproximativ 650 de hectare la Huși. România astăzi este o piață care absoarbe foarte mult vinurile locale și mai puțin vinurile din țările celelalte consacrate. Există, dacă vrei, acest naționalism în ceea ce privește produsele locale”, a spus Rareș Florea, CEO Domeniile Averești.

Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, cel mai scump vin românesc trimis peste graniţă este cum­părat de chi­nezi şi japonezi, cu un preţ dublu sau chiar triplu faţă de medie, iar pe locul următor se află Polonia. Cel mai ieftin vin românesc ajunge în Grecia şi în Spania.

E foarte greu să convingi un francez să încerce un vin nu doar românesc, ci și nu știu, din Italia sau Spania. Astăzi exportăm undeva în 13 țări, dar nu am atins încă pragul critic de 10% din export. Cel mai probabil, anul viitor vom vorbi de 15-20% din cifra noastră de afaceri sau din numărul de sticle vândute la export”, a mai spus CEO Domeniilor Averești.

În acelasi timp importurile noastre de vin depasesc ca valoare 60 de milioane de euro.