• 10.000 de euro/minut a fost costul lockdownului din România în 2020.
  • În Franța, scăderea PIB a fost de 280.000 de euro/minut.
  • Costul pandemiei în Suedia, la jumătate față de cel din România.

10.000 de euro pe minut. Echivalentul a 15 salarii medii lunare pe economie. Atât ne-a costat lockdown-ul din 2020. Ministrul Economiei din Franța a făcut un bilanț economic al pandemiei, în timp ce Marea Britanie a făcut calculele lockdown-ului încă din luna martie.

La o economie ca a noastră, care se chinuie de ani buni deja să recupereze decalajele față de statele dezvoltate, e un cost pe care nu ni-l permiteam anul trecut. Dacă ne uităm însă la ce s-a întâmplat în alte state din UE, vedem că suntem pe locul 13 în topul celor mai mari „costuri” din cele 27 de state membre, adică undeva la mijloc. Dacă noi am avut o scădere a PIB-ului de 10.000 de euro pe minut, la francezi – campionii la factura Covid – economia a scăzut cu 280 de mii de euro pe secundă. În Cehia, scăderea a fost dublă față de a noastră – 20.000 de euro pe minut – iar în Suedia la jumătate față de noi – doar 4.300 euro/minut.

Cum s-a ajuns la aceste sume?

M-am uitat la scăderea PIB-ului României din 2020 față de anul 2019 pentru a face acest calcul. Astfel, economia României a scăzut cu 5 miliarde de euro anul trecut. Dacă împărțim la numărul de zile, ore și secunde dintr-un an, ne rezultă acest cost: de aproape 10.000 de euro pe minut în România. Astfel de calcule sunt importante pentru mediul de business, care își face planurile de investiții sau de restructurare, după caz, în funcție de semnalele date de economie. De aceea e important ca și guvernanții noștri să se uite cu atenție la cifre și să ia decizii mai bine documentate.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%